Mies puki päälleen hupparia ja itse tehty kynäpistooli laukesi tappaen miehen – hovioikeus lyhensi tuomiota

Hovioikeus kevensi tuomiota tapauksessa, jossa itse tehty niin sanottu kynäpistooli oli pudonnut lattialle ja lauennut tappaen 24-vuotiaan miehen.

Tapauksessa kynäpistoolin haltija oli pukenut päälleen hupparia, jonka taskussa omatekoinen ase oli ollut.

Kynäpistooli oli pudonnut maahan ja lauennut. Aseen laukaisema luoti oli osunut toista paikalla ollutta henkilöä päähän tappaen tämän.

Kynäpistooli oli noin 30 senttimetriä pitkä ja laukesi siinä olevasta tapista.

Mies: En tiennyt aseen olevan ladattu

Käräjäoikeus tuomitsi miehen tapauksesta vankeuteen. Tuomion saanut mies valitti asiasta hovioikeuteen. Hän katsoi syyllistyneensä törkeän kuolemantuottamuksen sijaan perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen.

Tapauksessa jäi epäselväksi, kuka oli ladannut seurueessa kiertäneen aseen. Mies kuitenkin kertoi, ettei tiennyt aseen olevan ladattu ja vaarallinen. Hän ei kertomansa mukaan sellaisessa tilanteessa olisi pukenut hupparia päälleen. Mies korosti olleensa itse suurimmassa hengenvaarassa.

Hovioikeus: Vaarallisen aseen kanssa olisi pitänyt olla huolellisempi

Hovioikeus katsoi, että miehen olisi pitänyt varmistaa, että hänen hallussaan oleva ja taskuunsa pistämä ase ei ole ladattu. Hovioikeus painotti sitä, että kyseessä oli omatekoinen, luvaton ja vaarallinen ampuma-ase, jonka toimintavarmuus oli heikko. Siksi sen käsittelyssä olisi pitänyt olla erityisen huolellinen.

Oikeus katsoi miehen olleen törkeän huolimaton.

Oikeus kuitenkin laski miehen tuomion törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja ampuma-aserikoksesta 2 vuoteen 3 kuukauteen. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen 3 vuoden 8 kuukauden rangaistukseen.

Vuonna 1994 syntynyt Roni Pentti Sakari Kurppa määrättiin lisäksi maksamaan uhrin omaisille yhteensä kymmenien tuhansien eurojen kärsimyskorvaukset.

Nyrkkiraudaksi naamioitu pyssy, omavalmisteinen haulikko – tapon yritystä koskea tutkinta paljasti erikoisia aseita 1:01
Eräässä rikostapauksessa poliisi takavarikoi muuan mieheltä poikkeuksellisen arsenaalin erilaisia ammuksia ja aseita, muun muassa nyrkkiraudan ja haulikon omavalmisteisen yhdistelmän.


Lue myös:

    Uusimmat