Mies luovutti verta yli 60 vuoden ajan – pelasti 2,4 miljoonan vauvan hengen

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Australialainen James Harrison, 81, on käynyt verenluovutuksessa melkein joka viikko 60 vuoden ajan.

Videolla nähdään, miten Huomenta Suomen juontaja kävi verikokeissa – ja mien häneltä löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla!

James Harrisonilla on erikoinen lempinimi: kultaisen käsivarren mies. Harrison, 81, on luovuttanut verta jo vuosia paljon useammin kuin useimmat ihmiset. Australialainen Harrison, 81, on käynyt verenluovutuksessa melkein joka viikko 60 vuoden ajan.

Hänen verensä on pelastanut jo 2,4 miljoonaa australialaisvauvaa.

Päätti alkaa verenluovuttajaksi tarvittuaan itse verta

Harrisonin veri on erityistä: hänen verestään löytyy tekijä, joka auttaa niin sanotun reesustaudin hoidossa.

Suomessa kokonaisverenluovutusten välillä on oltava miehillä vähintään 61, naisilla vähintään 91 vuorokautta. Vuodessa naisille suositellaan enintään 2–3 luovutuskertaa ja miehille enintään 3–4 luovutuskertaa.

Harrison päätti alkaa verenluovuttajaksi, kun hänelle tehtiin leikkaus 14-vuotiaana. Leikkauksen aikana Harrisonille jouduttiin antamaan useita pusseja verta, joiden ansiosta hän jäi henkiin. Kokemansa jälkeen mies vannoi, että alkaisi luovuttaa verta heti, kun pääsisi ikänsä puolesta luovuttajarekisteriin.

Muutamia vuosia myöhemmin Harrison piti lupauksensa. Vuosikymmen tämän jälkeen miehen veren erityisyys huomattiin: sen avulla voitaisiin ehkäistä ja hoitaa hemolyyttistä tautia.

James Harrison. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Äidille voidaan antaa anti-D –suojaus

Vielä 1960-luvun lopulla Australiassa kuoli vuosittain tuhansia lapsia taudin vuoksi. Harrisonia pyydettiin mukaan hankkeeseen, ja miehestä tuli veriplasman luovuttaja.

Jokainen veriryhmä jaetaan niin sanotun reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseen ja Rh D -negatiiviseen. Jos äidin veri on negatiivista, mutta syntymättömän vauva on positiivista, äidin keho alkaa tuottaa vasta-aineita, jotka ovat haitallisia ja jopa hengenvaarallisia vauvalle.

Myös kaikista Suomen neuvoloissa asioivista äideistä otetaan veriryhmävasta-aineiden varalta verinäyte raskausviikolla 8–12. RhD-negatiivisilla äideillä on tavallista suurempi riski muodostaa veriryhmävasta-aineita.

Äidille voidaan antaa anti-D –suojaus: anti-D -immunoglobuliini suojaa äitiä vasta-aineiden muodostumiselta.

Kaikki Australian suojarokotteet on valmistettu Harrisonin avulla

Harrisonin veren plasmasta voidaan valmistaa anti-D-pistoksia. Veripalvelu arvioi, että mies on auttanut 2,4 miljoonaa lasta, koska australialaisnaisista noin 17 prosenttia tarvitsee rokotteen. Australian Punaisen ristin edustaja Jemma Falkenmiren mukaan kaikki maassa  valmistetut suojarokotteet on valmistettu Harrisonin avulla.

Pistoksen ansiosta raskaana olevan äidin keho ei tuota RhD-vasta-aineita.

Videolla James luovuttaa verta viimeisen kerran. Jos video ei näy, katso se täällä.

Jopa Harrisonin oma tytär tarvitsi rokotetta raskausaikanaan.

– Sen ansiosta tyttärenpoikani syntyi terveenä. Siitä, että pelastit jonkun hengen, tulee hyvä olo, ja kun pelastaa useampia, se on upeaa, Harrison kuvaa.

Päässyt jopa Guinessin Ennätysten kirjaan

Mies on saanut useita palkintoja anteliaisuudestaan, ja hän on päässyt jopa Guinessin Ennätysten kirjaan. Harrison itse ei pidä luovutuksia sankaruutena.

– Sitä kokee nöyryyttä, kun ihmiset sanovat "olet tehnyt sitä ja tätä ja olet sankari", se on vain jotain, mihin kykenen. On yksi taidoistani, kenties ainoa taitoni, että voin luovuttaa verta.

Ikä tuli vastaan

Australiassa verenluovutuksen yläikäraja on 81 vuotta, joten Harrison joutui viimein ”eläköitymään” toimestaan. Tosin ei omasta tahdostaan: mies olisi jatkanut luovuttamista, mutta paikallinen Punainen risti päätti kieltää sen, jotta Harrisonin terveys ei kärsisi.

Harrisonin viimeiseen luovutustilaisuuteen oli hankittu helium-palloja, jotka muodostivat luvun 1173; niin monta kertaa Harrison ehti elämänsä aikana luovuttaa verta.

Perusveriryhmiä on yhteensä kahdeksan: A+, A-, O-, O+, AB+, AB-, B- ja B+.

Suomalaisten yleisimmät veriryhmät ovat A+ ja O+. Vähiten suomalaisia kuuluu ryhmään AB-.

Australian veripalvelu toivoo, että joku yhtä ainutlaatuisen veren omaava henkilö löytyisi – ja että hän olisi yhtä antelias kuin Harrison. Mies itse toivoo samaa.

– Toivon, että tämän ennätyksen rikkoo joku, koska se merkitsee, että rikkoja on omistautunut tälle asialle, hän kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat