Mies loi Facebookiin "Antero Virtasen", joka kirjoitti lääkäristä perättömiä väitteitä maineen tuhoamiseksi – Rangaistus napsahti

9:22
Video: Kuolleelle nuorelle naureskellaan netissä – erikoisnuorisotyöntekijä ymmällään: "Some täyttyy toinen toistaan vastenmielisemmistä kommenteista"

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen 40-vuotiaan miehen, joka loi valheellisia Facebook-profiileja mustatakseen lääkärinä toimineen miehen maineen.

Mies loi Facebookiin keksityn Antero Virtanen -nimisen valeprofiilin, jossa kirjoitti perättömiä hyväksikäyttöväitteitä lääkäristä ja kirjoitti halventavasti lääkärin etnisestä taustasta ja väitetystä seksuaalisesta suuntautumisesta.

Lääkäri oli nuorisopsykiatriassa hoitanut muun muassa tahdosta riippumattomassa hoidossa olleita ihmisiä. Kirjoituksissa esitettiin muun muassa, että lääkäri olisi huumannut potilaitaan ja raiskannut heitä.

Lisäksi tuomittu mies loi toisen, Tohtori Mohis -nimisen valeprofiilin, jossa esiintyi kyseisenä lääkärinä. Hän kirjoitti ikään kuin lääkärin itsensä sanomana seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä viestejä esimerkiksi Mutsit vs faijat sensuroimaton -ryhmään. Kyseisessä Facebook-ryhmässä oli yli 55  000 henkilöä.

Mies syyllistyi tekoihin Kuopiossa vuosina 2016 ja 2017.

Oikeus piti toimintaa törkeänä

Käräjäoikeus katsoi, että tuomitun teko oli törkeä, sillä kirjoitukset esitettiin ryhmässä, jolla oli suuri yleisö, ja ne jatkuivat useita kuukausia.

–  Edelleen arvioinnissa on huomioitava, että kirjoitukset ovat olleet erittäin loukkaavia ja ne ovat liittyneet asianomistajan harjoittamaan lääkärintoimeen. Kirjoitukset ovat myös sisältäneet loukkaavia ilmaisuja asianomistajan etnisestä taustasta.

Lisäksi oikeus uskoi uhria, joka kertoi, että kirjoitukset aiheuttivat hänelle suurta kärsimystä. Koska rikos oli vakava ja loukkaus kesti pitkään, oikeus katsoi, että rikos ei ole sakolla sovitettavissa. Mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, korvaamaan aiheuttamastaan kärsimyksestä 5  000 euroa ja korvaamaan reilut 8  000 euroa uhrin uhrin oikeudenkäyntikuluja.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja