Mies julisti somessa vaasalaisen syyllistyneen 3-vuotiaan hyväksikäyttöön, julkaisi iän ja kotiosoitteen – sai tuomion

Suurehkoon Facebook-ryhmään kirjoitetut viestit erään miehen seksuaalirikosepäilyistä toivat somekirjoittelijalle tuomion Pohjanmaalla. Kirjoittelu tapahtui vuoden 2018 syksyllä Vaasassa.

Mies kirjoittanut lasten hyväksikäytöstä tuomittujen nimiä keräävään Facebook-ryhmään julkaisun, jossa kertoi erään miehen syyllistyneen 3-vuotiaan lapsen törkeään hyväksikäyttöön ja miehen olleen tämän johdosta neljä vuorokautta vangittuna.

Samassa yhteydessä hän ilmoitti miehen iän ja kotiosoitteen sekä uhkasi miestä väkivallalla kirjoittaen "hakkaavansa [miehen] huolella ja mielellään".

Uhri mietti muuttoa kaupungista ja menetti ystäviä

Kirjoitus ei perustunut mihinkään tuomioon tai vireillä olevaan oikeudenkäyntiin, vaan mies oli ollut joitain päiviä vapautensa menettäneenä rikoksesta epäiltynä.

Kirjoittelun kohteeksi päätynyt mies kertoi, että joutui muuttamaan kirjoituksen takia kotoaan kuukauden ajaksi, saanut useita epätoivottuja puhelinsoittoja ja kertomansa mukaan menettänyt useita ystäviä ja kohdannut vihjaa ja halveksuntaa eri ihmisten osalta. Hän kertoi harkinneensa pysyvää muuttoa pois Vaasasta.

Kirjoittaja halusi miehelle "vähän osumia"

Oikeuteen kirjoittelusta joutunut mies julkaisi kirjoitukset kertomansa mukaan siksi, että hänen pieni sukulaislapsensa oli kertonut joutuneensa miehen koskettelemaksi, ja mies halusi suojella muita alueen lapsia vastaavalta tapahtumalta.

Syytetyn miehen mukaan ryhmässä oli julkaisuhetkellä jotain satoja jäseniä, mutta ainakin tuomion tullessa ryhmän jäsenmäärä laskettiin useissa tuhansissa.

Oikeuden mukaan mies olisi kuitenkin voinut kirjoittaa viestinsä yksilöimättä epäiltyä nimen ja asuinkadun tarkkuudella. Viesteissä ei myöskään käynyt ilmi kyseessä olevan vasta rikosepäily.

Mies oli oikeudessa kertonut tavoitelleensa viestien aiheena olevalle miehelle seurauksia, "vähän osumia", koska teoista "ei voi selvitä noin vaan". Oikeus otti tämän motiivin huomioon ratkaisussaan.

Tuhansien korvaukset

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1972 syntyneen miehen 30 päivän ehdolliseen vankeusranhaistukseen törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja laittomasta uhkauksesta.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 3500 euroa kärsimyskorvauksia. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja