Vantaalaismiehen Youtubessa julkaisemat pilkkalaulut toivat ehdollista vankeutta – solvasi maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja

6:23
Valtio muistutti videokampanjassaan siitä, missä menevät sananvapauden ja rangaistavien rikosten raja.

Vantaalaismiehen rangaistus kahdeksasta kansanryhmää vastaan kiihottaneesta videosta koveni hovioikeudessa ehdolliseksi vankeudeksi. Mies oli julkaissut esittämänsä ja erilaisin kuvin kuvittamansa videot Youtubessa.

Oikeus katsoi, että videoissa solvattiin pakolaisia yleistämällä nämä rikollisiin ja väkivaltaisesti toimiviin. Muita panettelussa käytettyjä teemoja olivat esimerkiksi muslimien tai pakolaisten hygienia, seksuaalikäyttäytyminen ja työmoraali.

Eräässä videossa taas annettiin ymmärtää homoseksuaalien olevan seksuaalisesti kiinnostuneita eläimistä.

– Tällainen yleistäminen kansanryhmien käyttäytymisestä tai luonteenpiirteistä on erittäin panettelevaa ja solvaavaa, oikeus katsoi.

Hovioikeuden mukaan videot eivät olleet erityisen uhkaavia, mutta hyvin ihmisarvoa loukkaavia.

Sakot eivät riittäneet rangaistukseksi

Oikeuden mukaan rikosten lähes viiden vuoden kesto lisäsi miehen syyllisyyttä. Hovioikeus katsoi, että miehen saama sakkorangaistus ei ollut riittävä seuraamus teoista. Niinpä mies tuomittiin sakkojen sijaan 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vuonna 1961 syntynyt mies itse perusteli videoitaan tarkoituksella herättää kuulijoita miettimään yhteiskunnallisia asioita ja herättää niistä keskustelua. Miehen oman kertomansa mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut herättää suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai vihaa ketään kohtaan.

Mies voi vielä hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa asiassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja