Mainos

Mies käytti törkeästi hyväkseen kahta lasta, hovioikeus hylkäsi syytteet raiskauksesta

Hovioikeus hylkäsi miehen saaman tuomion raiskauksesta, mutta piti voimassa vuosina 2013 ja 2014 tapahtuneista törkeistä lapsen hyväksikäytöistä annetut tuomiot.

28-vuotias mies vaati hovioikeudessa raiskaustuomion hylkäämistä, sillä ei kertomansa mukaan ole ollut yhdynnässä hyväksikäyttämänsä lapsen kanssa.

Mies ja uhri olivat tutustuneet nettikeskusteluissa, joissa he olivat käyneet läpi myös seksuaalisia asioita. Keskusteluissa he olivat todenneet lapsen iän olevan este seksin harrastamiselle. Lapsi ja mies olivat tavanneet miehen luona, jossa olivat katsoneet elokuvaa ja halailleet, kosketelleet sekä suudelleet. Tämän jälkeen he olivat menneet nukkumaan samaan sänkyyn. Mies oli tarjoillut 15-vuotiaaksi tietämälleen lapselle myös vähintään viisi annosta alkoholia.

Lapsen oman kertomuksen mukaan hän oli ollut miehen kanssa useita kertoja yhdynnässä. Hän oli alkoholin nauttimisen seurauksena sellaisessa humalatilassa, ettei pystynyt ajattelemaan selkeästi, ymmärtämään tilannettaan tai puuttumaan siihen. Hän ei vastustellut yhdyntää, muttei olisi sitä selvin päin tehnyt.

Oikeus katsoi, että yhdyntä oli tapahtunut. Sen mukaan asiassa ei kuitenkaan ollut riittävää näyttöä siitä, että lapsi olisi ollut avuttomassa tilassa, jossa olisi ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Siksi syyte raiskauksesta hylättiin, vaikka tuomio lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä pidettiin voimassa.

Ei selvittänyt tytön ikää tarpeeksi

Toisen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta mies väitti, ettei tiennyt asianomistajana olevan tytön olevan alle 16-vuotias. Hänellä ei näkemyksenä mukaan ollut syytä epäillä lapsen ilmoittamaa ikää ja tämän kertomusta opiskelusta ammattikoulussa. Tosiasiassa lapsi oli peruskoulussa ja 15-vuotias.

Oikeus katsoi, että miehen olisi pitänyt osata päätellä tytön olevan huomattavasti häntä nuorempi tämän kanssa käymiensä keskustelujen pohjalta. Lisäksi tämä antoi hovioikeuden arvion mukaan vielä 18-vuotiaanakin vaikutelman nuoresta tytöstä.

Tuomio lyheni vuodella

Hovioikeus katsoi, että kummassakin tapauksessa seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut asianomaisille vahingollinen ja aiheuttanut heille psyykkisiä vaurioita.

Mies tuomittiin 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta lapsen törkeästä hyväksikäytöstä. Tuomio lyheni vuodella käräjäoikeuden tuomiosta.

Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan toiselle uhreista tilapäisestä haitasta 2000 euroa ja henkisestä kärsimyksestä 2500 euroa korkoineen. Toiselle uhreista kärsimyksestä maksettava korvaus oli 4500 euroa ja tilapäisestä haitasta 4000 euroa, minkä lisäksi korvattavaksi tuli terapiakuluja. Lisäksi maksettavaksi tulivat kummankin oikeudenkäyntikulut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.