Mies, kannatatko tasa-arvoa? Näin asenteesi vaikuttaa tyttäriisi

Tasa-arvoa kannattavien isien tyttäret eivät ole stereotypisia naisia.

Tasa-arvoa kannattavien isien tyttärillä menee työelämässä paremmin kuin vanhanaikaisiin mies- ja naiskäsityksiin juuttuneiden isien jälkikasvulla. Brittiläisen Kolumbian yliopistossa tehty selvitys vihjaa, että tyttäret saattavat hakea isiensä käytöksestä malleja sille, mitä naiselta odotetaan yhteiskunnassa, kertoo Livescience-nettisivu.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston psykologi Toni Schmader kollegoineen tutki sukupuolistereotypioiden syntymistä kyselyllä, johon vastasi sekä peruskouluikäisiä lapsia että heidän vanhempiaan. Kyselyssä selvisi muun muassa, että naiset tekevät edelleen suurimman osan kotitöistä. Selvityksen mukaan äidin asenne miehen ja naisen rooleista "tarttuu" lapseen, mutta varsinaiseen käyttäytymiseen vaikuttaa isä.

Tasa-arvoa kannattavien miesten tyttäret halusivat muita todennäköisemmin työskennellä aikuisena kodin ulkopuolella. Heillä oli muihin verrattuna laajempi määrä kiinnostuksen kohteita, jotka eivät olleet riippuvaisia sukupuolesta, ja he myös leikkivät yhtä todennäköisesti sekä tyttöjen että poikien leluilla.

Se, miten tasa-arvoisesti kotityöt jaettiin isän ja äidin kesken, vaikutti myös tyttäriin: mitä tasa-arvoisempi jako, sitä vähemmän stereotypistä tyttömäisyyttä näkyi tyttären käyttäytymisessä.

Tutkijat eivät osaa selittää, miksei isän asenne vaikuta samalla tavalla poikalapsiin. Se, miksi isä vaikuttaa niin vahvasti tyttären käytökseen, ei myöskään ole selvää. Schmaderin mukaan kyse voi olla siitä, että isän status kodissa on edelleen korkea ja siksi hänen mielipiteillään on painoarvoa. Isä voi myös näyttäytyä eräänlaisena roolimallina kumppanista, jonka kanssa tytär uskoo myöhemmin päätyvänsä yhteen.

Lue myös:


AVA

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja