Mies joka tappoi John Lennonin: Näin paljon Jared Leto lihotti rooliaan varten

AVAlla nähtävä Chapter 27 –John Lennonin murha -draamaelokuva kuvaa Mark David Chapmanin elämää kolmen päivän ajalta ennen kuin tämä murhasi The Beatlesin keulahahmon John Lennonin vuonna 1980. Pääosaa näyttelevä Jared Leto lihotti itsensä haastavaa roolia varten huomattavasti – mutta miten ja ennen kaikkea miksi?

Näyttelijät ovat kautta aikojen tehneet näyttäviä, fyysisiä uhrauksia roolejaan varten: Anne Hathawayn pitkät kutrit kynittiin karuin ottein Les Misérables -elokuvassa, Natalie Portman puolestaan ajoi päänsä kaljuksi V niin kuin verikosto -filmatisoinnin nimissä, ja moni muistaa Charlize Theronin järisyttävän muodonmuutoksen sarjamurhaaja Aileen Wuornosiksi.

Unohtaessamme nämä tähtien kuontaloihin tai naamatauluihin liittyvät muutokset, suurimmat – ja tätä myötä myös vaarallisimmat – muodonmuutokset liittyvät sairaalloiseen laihduttamiseen tai painon äkilliseen nostattamiseen. Monesti tällaista omistautumista pidetään suorastaan älyttömänä, mutta monet Hollywood-tähdet ovat pistäneet itsensä järkyttäville lihotus- ja laihdutuskuureille saavuttaakseen kirjaimellisesti roolihahmojensa raamit.

Tunnettuja painonnostajia ovat olleet muun muassa Vincent D'Onofrio, joka lihotti itseään 32 kilon verran Stanley KubrickinFull Metal Jacket -elokuvaa varten vuonna 1987. Hänellä kesti peräti yhdeksän kuukautta laihtua entisiin mittoihinsa. Naisnäyttelijöistä Renée Zellweger muistetaan pyöreänä Bridget Jonesina – jatko-osaa varten nainen nostatti painoaan yhdeksän kiloa.

Järkyttäviä laihtumisia on nähty muun muassa näyttelijä Christian Balen toimesta, joka laihdutti itsensä sairaalloisen laihaksi elokuvia Koneenkäyttäjä (2004) ja Taistelija (2010) varten. Balelle tuli myös kiire saada ruista ranteeseen orastavaa Batmanin roolia Yön ritarin paluu -elokuvaa varten.

Näyttelijä Matthew McConaughey on hätkähdyttänyt laihduttamalla peräti 17 kiloa näytelläkseen HIV-potilasta tulevassa The Dallas Buyers Club -elokuvassa. Samaisessa elokuvassa nähdään samoihin mittoihin usuttautunut 30 seconds to Mars -yhtyeen keulahahmo Jared Leto: hänkin lukeutuu näyttelijöihin, jotka pistävät itsensä likoon rooliaan varten – ja onkin ollut valmis muuttumaan sen nimissä joko langanlaihaksi transseksuaaliksi HIV-potilaaksi tai ylipainosta sekä mielenterveysongelmista kärsiväksi murhaajaksi.

"Söin sulatettua jäätelöä"

Vuonna 2007 ensi-iltaansa saaneeseen Chapter 27 –John Lennonin murha -elokuvaa varten Jared Leto lihotti itseään 30 kiloa näytelläkseen Mark David Chapmania, joka murhasi John Lennonin 8. joulukuuta 1980.

Lihottaminen ei ollut itsestään huolta pitävälle rock-muusikolle helppo nakki.

– Se oli varmaan kaikkein vaikein asia mitä olen tehnyt koko elämäni aikana, Leto kuvaili vuonna 2007.

– Puhuimme alussa käyttäisinkö "läskipukua" vai en, mutta minulle itselleni oli äärimmäisen tärkeää lihottaa itseni niihin mittoihin. Se nimittäin muutti kaikkea minussa, ihmisenä. Se muutti tavan miten kävelin, kuinka puhuin, se muutti sen mitä ajattelin itsestäni ja miten muut ihmiset katsoivat ja kohtelivat minua.

Mutta miten mies teki sen? Syöden hampurilaisia ja pannukakkuja viiden kuukauden ajan?

– No, en syö lihaa, joten ei hampurilaisia. Söin aivan kaikkea mitä voit vain kuvitella tekevän hallaa sinulle. Lääkärit sanoivat, että minun tulee lopettaa, tappaisin vain itseni, kolesterolini pomppi ylös – mikä on vakavaa, Leto kuvaili.

Mies lihotti itseään muun muassa juomalla sulatettua jäätelöä, johon oli sekoitettu soijakastiketta ja oliiviöljyä. Leto joutui myös käyttämään pyörätuolia äkillisen painonnousun takia kropan kauhistellessa moista ryöpytystä.

– Ruoka on vahvin lääkitys, jota otamme joka päivä. Se mitä tein itselleni, oli itsensä myrkyttämistä ankarin metodein. Se oli kiehtova, mutta musertava kokemus, Leto kertoi.

– En enää koskaan tee niin.

Niin, Jared Leto nähdäänkin valkokankaalla seuraavaksi alipainoisena tulevassa elokuvassa The Dallas Buyers Club.

AVA Elokuva: Chapter 27 – John Lennonin murha lauantaina 24.8. klo 22.30


AVA / Katri Koskinen

Lähteet: Wikipedia, Digitalspy.co.uk, Dailymail.co.uk, Mtv.com

Kuvat: Splash, Pressi, GettyImages

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja