Mies, joka pelasti Suomen hiihdon, nostaa nyt Vierumäkeä jaloilleen ja tukee liikkuvia lapsia miljoonilla: ”Kaveria ei jätetä"

Yksi nimi on noussut jo monta kertaa esiin julkisuuteen, kun suomalainen urheilu on elänyt vaikeita aikoja usealla eri osa-alueella. Tulosruudun Viikon vieraana on Mika Anttonen, jonka tuorein projekti on Vierumäen urheiluopiston pelastaminen.

Energia-alalla omaisuutensa tehnyt Anttonen ponnahti ensimmäistä kertaa esiin urheilussa pian Lahden vuoden 2001 MM-hiihdon dopingskandaalin jälkeen. Vastoin yleistä trendiä, Anttonen ilmoittautui omistamansa St1-ketjun kautta tukemaan suomalaista hiihtoa.

Antero Mertarannan haastattelussa päällimmäiseksi kysymykseksi nousee monessa kohtaa, miksi Anttonen valitsi tämän ratkaisun?

– Kyllä se lähtee aika pitkälle arvopohjasta, jonka on kotoa saanut, ja yksi keskeinen periaate on, että kaveria ei jätetä, Anttonen kertoo.

– Kun mä katsoin sitä tilannetta, kun sponsoritaulua peitettiin mustilla lakanoilla, niin tuli siinä sellainen ajatus, että noin en haluaisi yritysten tai elinkeinoelämän toimivan, että kun tulee vaikea paikka, niin lähdetään karkuun, hän jatkaa Hiihtoliiton sponsoriksi ryhtymisestä.

Hiihtoliitolle ehdot yhteistyön aloittamisesta

Dopingsotkun jälkeen Suomen hiihto lähti jyrkkään syöksykierteeseen, joka on onnistuttu vähitellen kääntämään uudeksi menestykseksi. Kaikki alkoi Anttosen osalta heti 2001 MM-kisojen jälkeen.

– Soitin melkein suorilta käsin Hiihtoliittoon ja sanoin, että meillä olisi mahdollisuus tulla sponsoriksi, kun näyttävät nämä muut sponsorit lähtevän, että sopiiko tapaaminen.

– Hiihtoliiton herrat tulivat – olihan seuraavalla viikolla – käymään, ja kysyin, mitkä ne pääsponsorin ehdot ovat olleet, että me voisimme samoilla ehdoilla tulla. Mutta halusin siihen tiettyjä ehtoja toiminnan korjaamiseen, esimerkiksi antidopingtyöhön ja lasten hiihtokouluihin piti osoittaa varoja, Anttonen taustoittaa.

Kummola lähellä pudota Jääkiekkoliiton puheenjohtajan paikalta

Seuraavan kerran Anttonen oli asialla, kun Suomen jääkiekkoliiton kentältä alkoi kuulua toiveita muutoksesta vuoden 2014 puheenjohtajavaalin alla. Kandidaatit Kalervo Kummolan vastaehdokkaiksi katosivat yksi toisensa jälkeen, joten jonkun oli demokratia nimissä tartuttava haasteeseen.

Lopulta Kummola selvisi jatkokaudella äänin 15-14.

Mika Anttonen kertoo Kalervo Kummolan haastamisesta lisää jutun videolla.

Vierumäki vastaamaan nykyajan odotuksia

Jääkiekkoliiton hallituksessa Anttonen sai todellisen kuvan myös lasten harrastusmahdollisuuksissa, joita hän tukee nykyään ”seitsennumeroisilla summilla”.

– Strategiatyössä tuli hyvin esiin, että lopettamispäätöksissä oli iso rooli sillä, että kausimaksut olivat niin suuria. Ja minusta se on surullinen tilanne, jos yksikään lapsi joutuu lopettamaan harrastuksen sen takia, että ei ole varaa harrastaa.

Viimeisin siirto on ollut tarttuminen lähes konkurssiin julistetun Vierumäen urheiluopiston pelastustalkoisiin. Anttosen sijoitusyhtiö hankki opistosta enemmistöosuuden – toiseksi suurimpana osakkeenomistajana jatkaa Jääkiekkosäätiö.

Jälleen herää kysymys, miksi Anttonen halusi lähteä vetämään lähes konkurssikypsää opistoa suosta?

– No ei se ehkä ihan konkurssikypsässä tilassa ollut, mutta jos kassasta loppuu rahat, niin sitten täytyy jotakin tehdä, Anttonen toteaa.

– Odotan sitä, että pystymme Vierumäen perinteitä vaalimaan ja kehittämään toimintaa vastaamaan nykyajan odotuksia. Meidän täytyy saada perusliiketoiminnat kannattaviksi, mutta ennen kaikkea se edellä, että urheilu on se iso juttu, ja sitten ne tukitoiminnat ovat urheilua palvelevia.

– Mutta paljon siellä on duunia edessä. Se, että sinne tulee uusi omistaja, niin se ei vielä mitään ratkaise. Siellä pitää tehdä paljon asioita toisella tavalla, ja se työ on nyt käynnistynyt, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat