Tuttavansa parikymppisenä elävältä haudannut vapautuu elinkautisesta vankeudesta – sopi saunassa naisia lähennelleen miehen tappamisesta

Monimutkainen kaavio elinkautisvankien vapauttamisesta 0:45
Ainakaan paperilla elinkautisvangin ehdonalaiseen päästäminen ei ole yksinkertainen menettely.

Helsingin hovioikeus on päättänyt päästää ehdonalaiseen vapauteen miehen, joka tuomittiin vuonna 2011 elinkautiseen vankeuteen elävältä hautaamisesta.

Mies oli kesällä vuonna 2010 surmannut kahden toverinsa kanssa heille tutun 27-vuotiaan miehen Rovaniemen Pullinrannassa. Kolmikko oli yrittänyt hukuttaa uhrin uima-altaaseen, kohdistunut tähän erilaista väkivaltaa ja lopulta haudanneet vielä elossa olleen uhrin maakuoppaan, jonne tämä oli tukehtunut.

Myöhemmin miehet kaivoivat ruumiin ylös ja siirsivät sen parinkymmenen kilometrin päähän autiotaloon.

Teon taustalla oli alkoholin juontia, jonka yhteydessä uhri oli todistajien mukaan lähennellyt kahta naista epämiellyttäväksi koetulla tavalla.

Tällä oli myös ollut kertoman mukaan kahakkaa yhden tekoon osallistuneen kanssa. Saunassa istuessa miehet olivat päättäneet huomauttaa miehelle tämän toimista, ja myös tappamisesta oli ollut puhetta.

Miehen lisäksi toinen mies tuomittiin murhasta. Kumpikin heistä oli alle 21-vuotias. Kolmas henkilö oli tekohetkellä alaikäinen, ja tämä tuomittiin taposta. Kaikki saivat lisäksi tuomion törkeästä varkaudesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Vapaalle 10,5 vuoden jälkeen

Mies oli oikeuden mukaan käyttäytynyt vankila-aikana hyvin ja edistänyt tai suorittanut kaikkia rangaistusajan tavoitteita. Oikeuden mukaan tämä oli myös sitoutunut päihteettömyyteen ja hänellä oli siviilielämää tukevia perhesuhteita.

Ehdonalaisen vapauteen päästämistä vastaan puhuivat rikoksen laadun lisäksi eräät Psykiatrisen vankisairaalan esille ottamat seikat, joita ei tuomion julkisessa selosteessa tarkemmin kuvailla.

Mies päästetään ehdonalaiseen tammikuussa vuonna 2021, jolloin hän on suorittanut elinkautista 10 ja puoli vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat