Mielipuolinen veto: suomalaislupaus tykitti historian kovimpiin lukeutuvan ajan – ja mitä hän tekikään lopussa

Rasmus Vehmaa liiti hurjan ajan poikien 110 metrin aitajuoksun alkuerissä yleisurheilun alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa. Vehmaa pysäytti kellot 3,4 metrin myötätuulessa lopun hölläyksestään huolimatta aikaan 13,18.

Kun tuulituloksetkin eli yli 2,0 metrin myötäisessä syntyneet ajat huomioidaan, Vehmaa yltää alle 18-vuotiaiden poikien kaikkien aikojen listalla peräti kymmenenneksi. Kärkikymmenikössä on neljä muutakin tulosta, jotka ovat syntyneet tilastokelvottomissa myötätuulissa.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava 17-vuotias Vehmaa oli Jerusalemissa selvästi maanantaina käydyn alkuerävaiheen nopein, sillä toiseksi parhaan ajan paineli Saksan Daniel Gordiola digitaalilukemin 13,40.

Hämmästyttävintä räjähtävästi tikanneen Vehmaan ajassa on se, että hän hölläsi juoksun loppumetreillä vauhtiaan selvästi. 

Vehmaa ei myöskään huippuvetoaan tuuletellut, vaan paineli tyynenä pikaisesti kohti pukusuojaa.

Suomalaisista myös Aarne Autio eteni välieriin oltuaan alkuerässään neljäs ajalla 14,26. Välierät juostaan tänään tiistaina.

– Rasmus on lahjakas, ja pikatekeminen onnistuu loistavasti. Täytyy muistaa, että hän on ollut vuosia hyvässä valmennuksessa. Hänessä on yhdistelmä lahjakkuutta, valmennusta ja harjoittelua, Järvinen kertoi.

Alle 18-vuotiaat pojat ylittävät 91,4-senttisiä aitoja. Miehillä aidat ovat 15 senttiä korkeammalla. 

Kaksosveli selvitti pituuskarsinnan vaivatta

Alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa kilpailee myös Rasmuksen kaksosveli Kasperi Vehmaa. Hän ylitti pituushypyssä karsintarajan ensimmäisellään tuloksella 748 ja sijoittui karsinnassa kolmanneksi.

Pituuskarsinnan voitti Italian Mattia Furlani kisaennätyksellä 762. 

Lue myös:

    Uusimmat