Maailmantilaston kolmas! Huippulupaava 17-vuotias pikakiituri tikkaa Suomen ennätyksiä – "Kultakimpale"

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Rasmus Vehmaa paransi 17-vuotiaiden 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätystä jo toistamiseen lyhyen ajan sisään.

Vehmaa pinkoi aidatun suoran aikaan 13,41 maanantai-iltana Jyväskylässä.

Aika kestää jopa maailmanlaajuisen vertailun. Vehmaan noteeraus nostaa hänet alle 18-vuotiaiden maailmantilastossa peräti sijalle kolme.

MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen hehkuttaa nuorta lupausta.

– Rasmus on lahjakas, ja pikatekeminen onnistuu loistavasti. Täytyy muistaa, että hän on ollut vuosia hyvässä valmennuksessa. Hänessä on yhdistelmä lahjakkuutta, valmennusta ja harjoittelua, Järvinen kertoo.

Vehmaan aika jää Elmo Lakan Suomen ennätyksestä vain kymmenyksen. 17-vuotiaat juoksevat kuitenkin 15 senttimetriä matalammilla aidoilla kuin aikuiset, joten tulos ei ole suoraan vertailukelpoinen.

– Kun peilataan vuosia eteenpäin, on tärkeää, että pystyy sopeutumaan 100- ja 106-senttisiin aitoihin, Järvinen pohtii.

Vehmaa on toistaiseksi melko pienikokoinen urheilija. Koko on aitajuoksussa jossain määrin ratkaiseva tekijä.

– Jos jäät liian lyhyeksi, se ei sulje pois (menestystä), mutta vaikeuttaa. Jos mennään liian isokokoisiin aitureihin, on aitaväli erittäin hankala, Järvinen selventää.

Myös pienikokoinen aituri voi menestyä. Esimerkiksi takavuosien aituritähdet Colin Jackson ja Allen Johnson voittivat useita arvokisamestaruuksia, vaikka olivat melko lyhyitä. Jacksonilla on pituutta 1,82 ja Johnsonilla 1,78. 

Vaikka Rasmus Vehmaalla on pituutta vain 175 senttimetriä, voi hänelle silti ennustaa kirkasta tulevaisuutta.

– Meillä on siinä kultakimpale. Sanoisin, että tärkein asia on, että sitä hyvää valmennustyötä sopivalla progressiolla jatketaan.

Lue myös:

    Uusimmat