Mielenterveysongelmista kärsinyt äiti surmasi lapsensa ja itsensä Latokartanossa – miksei tilanteeseen puututtu ennen tragediaa? "Tieto ei kulje viranomaiselta toiselle"

Miksi äiti surmaa oman lapsensa? Kokeneet poliisit pohtivat asiaa Murharyhmässä 9:07
Katso videolta, mikä kokeneiden poliisien mukaan voisi ehkäistä perhesurmia.

Helsingin Latokartanossa tapahtui runsaat kaksi viikkoa sitten järkyttävä perhesurma, jossa 37-vuotiaan äidin epäillään murhanneen 12-vuotiaan poikansa ja sen jälkeen itsensä. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, miten henkirikos tehtiin. 

Äiti ja poika asuivat kerrostaloasunnossa kahdestaan. Poliisit ja sosiaaliviranomaiset olivat vierailleet usein perheen luona, koska äiti oli aiheuttanut häiriötä naapurustossa.

Naapurit olivat pelänneet jo pitkään, että äiti tekisi jotain pahaa lapselleen.

Lopulta pahin toteutui, vaikka viranomaiset olivat välillä ottaneet poikaa muutamiksi päiviksi pois äitinsä luota. Poika kuitenkin palautettiin aina äitinsä luo.

– Usein äidin tekemissä lapsiin kohdistuvissa henkirikoksissa on kysymys siitä, että taustalla on monia ongelmia. Tyypillistä on, että taustalla on mielenterveysongelmia, rikosylikomisario, kansanedustaja Jari Kinnunen totesi Rikospaikan Murharyhmässä.

Tieto viranomaisten välillä ei kulje riittävästi

Latokartanossa naapurit todistivat usein erikoisia episodeja, kun nainen levitteli lääkkeitä rappukäytäviin ja pudotti niitä toisten asukkaiden postiluukuista sisään.

Naapureille oli päivänselvää, että murhasta epäilty nainen kärsi jonkinasteisista psyykkisistä häiriöistä. Nainen kirjoitti avoimesti sosiaaliseen mediaan, että hänellä on sairaus, johon hän syö lääkkeitä.

Välillä nainen pyysi naapureilta anteeksi raivoamistaan ja selitti käytöstään sillä, että lääkitys ei ole kohdillaan. Toisinaan hän raivosi myös sosiaalisen median eri ryhmissä.

– Kun asiaan liittyy mielenterveyden häiriöitä, tieto ei ole välttämättä kulkeutunut terveydenhuollon, sosiaalihuollon, lastensuojelun ja poliisin välityksellä niin, että kaikki olisivat tienneet tämän perheen tilanteen. Onko äidin tilanne ollut riittävän hallinnassa, Kinnunen pohtii.

Tieto siiloutuu

MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin poliisi, lastensuojelu ja sosiaaliviranomaiset olivat asioineet Latokartanossa asuneen äidin ja pojan kanssa. Poliisi ei ole suostunut kommentoimaan mitenkään perheen taustoja.

– Viranomaisten tieto on valitettavasti siiloutunut eikä tieto kulje riittävän hyvin viranomaiselta toiselle, eläkkeellä oleva rikostarkastaja Petri Rainiala toteaa asiasta yleisellä tasolla.

– Se on aina ongelma näissä tilanteissa, että kaikki osapuolet eivät tiedä kaikkea. Yleensä perhesurmien taustalla on pitkälle kyteneitä asioita ja erilaisia viranomaisia on ollut mukana. Onneksi välillä tilanteisiin ehditään puuttuakin ja läheskään kaikki tilanteet eivät pääty näin ikävästi, eläkkeellä oleva rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan ihannetilanne olisi, jos jokaisen lapsen tai perheen kohdalla olisi yksi vastuuaikuinen, joka hoitaisi heidän asioitaan. Se ei kuitenkaan ole realismia ainakaan isoissa kaupungeissa.

– Tärkeää olisi, että eri viranomaiset keskustelisivat keskenään ja istuisivat saman pöydän ääreen.

Katso yllä olevalta videolta, mikä kokeneiden poliisien mukaan voisi ehkäistä perhesurmia.

Lue myös:

    Uusimmat