Raision perhesurmasta epäilty 27-vuotias yrittäjä-äiti oli talousvaikeuksissa – käräjillä puitiin jopa 20 euron velkaa lastenkirjasta

Raision perhesurmasta epäilty oli talousvaikeuksissa ollut nuori yrittäjänainen.

Poliisi epäilee, että nainen surmasi itsensä ja alakouluikäisen poikansa viime perjantaina Raisiossa.

MTV Uutisten tietojen mukaan perhesurmasta epäilty nainen oli 27-vuotias yrittäjä, joka oli viime vuosina ollut talousvaikeuksissa.

Nainen oli perustanut toiminimen joitain vuosia sitten. Päätoimialakseen hän oli tuolloin kertonut siivouspalvelut. Julkisista lähteistä saatavilla olevien tietojen mukaan naisella oli osaamista myös toisella alalla. Viime vuosina hän mainostikin ammattilaispalveluitaan juuri tällä saralla.

Nainen oli ilmoittanut yrityksensä toimipaikaksi kotiosoitteensa, joka sijaitsee hieman syrjässä Raision keskustasta, metsäisellä alueella ja pienen tien varrella. Kyseessä on omakotitalo.

Naisella oli aiemmin myös omia verkkosivuja. Ne on sittemmin poistettu.

Sosiaalisessa mediassa nainen esiintyi muun muassa videopelien ystävänä ja julkaisi videoitakin aiheesta. Hän oli myös ladannut verkkoon kuvia lapsestaan.

Mahdollista ongelmistaan nainen ei netissä ainakaan julkisesti avautunut.

Pieniä ja suurempia laskuja rästissä

Nainen oli kuitenkin ainakin käräjäoikeuden asiakirjojen perusteella ajautunut talousvaikeuksiin jo vuosia sitten. Naiselta oli käräjillä peritty maksamatta jääneitä laskuja jopa 8 vuoden takaa. 

Tuomioita on muutamia, ja naista vastaan oli laitettu vireille velkomusasia myös tämän vuoden puolella, vain reilua viikkoa ennen naisen kuolemaa. Velkomusjutussa naista olisi vaadittu maksamaan parin sadan euron suuruista velkaa ja parinsadan euron perintä- ja oikeudenkäyntikuluja päälle.

Aiemmin annettujen velkomustuomioiden perusteella naiselta oli jäänyt rästiin myös suhteellisen pieniä summia, esimerkiksi muutaman kymmenen euron kirjastolasku ja saman hintainen koulukuvaus. Maksamatta oli myös esimerkiksi sähkölaskuja.

Lisäksi nainen oli tehnyt muutaman kymmenen euron ostoksia laskulle ja jättänyt laskut maksamatta. Nainen oli hankkinut velaksi esimerkiksi kaksi noin 20 euron arvoista kirjaa.

Toinen kirjoista on työmaalla nukkuvista raskaista työkoneista kertova lasten satukirja Yö saapuu työmaalle , "hyvänyönkirja suurista ja vahvoista työkoneista".

Yksittäisiä maksamatta jääneitä pienempiä laskuja oli vuosien varrelta lukuisia. Kaiken kaikkiaan naiselta käräjillä perityt summat jäävät yhteenlaskettuna silti muutamaan tuhanteen euroon.

Rikostaustaa ei naisella MTV Uutisten selvityksen perusteella ollut.

Katso myös: Perhesurmat herättävät kysymyksiä – asiantuntija: tällaisia ovat perhetragedioiden syntymekanismit

8:56

Tapahtuiko viranomaisten laiminlyönti?

Poliisi on ollut vaitonainen epäillyn perhesurman yksityiskohdista.

Julkisuuteen on kerrottu lähinnä, että naisen uskotaan surmanneen alaikäisen poikansa ja sitten itsensä, ja ettei tekoon uskota liittyvän ulkopuolisia tahoja. Tekotapaa ei ole paljastettu, kuten ei myöskään teon epäiltyä motiivia.

Naisen kuolemaa on tutkittu kuolemansyyntutkintana ja lapsen kuolemaa murhana.

Lisäksi poliisi on kertonut pyytäneensä Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksiköltä virka-apua.

Poliisi haluaa pyynnön kautta selvittää, onko joku viranomaistaho mahdollisesti laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan lapsen ja perheen tilanteen tukemisessa ja tunnistamisessa.

"Yksi mustimmista päivistä"

Raision sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg kommentoi tapausta MTV Uutisille aiemmin.

Hänen mukaansa tapaus on järkyttänyt raisiolaisia syvästi.

– Kyllä tämä on yksi mustimmista päivistä Raision historiassa. Omalla urallani ei ole tapahtunut mitään vastaavaa.

Sandberg kertoo myös itse kehottaneensa kaupungin toimijoita selvittämään, olisiko perheen kohdalla voitu tehdä jotain enemmän.

– Tässä kohtaan ei ole kantautunut korviini sellaista viestiä, että tätä olisi voitu estää, Sandberg kommentoi.

Sandberg toivoo, että perheissä keskusteltaisiin tapahtuneesta ja autettaisiin lapsia ymmärtämään tapahtunutta.

– Vaikenemalla asia ei poistu, hän sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Raisio on noin 24 000 asukkaan kaupunki Varsinais-Suomessa, Turun kupeessa. Kaupunki on tarjonnut kriisiapua tapauksen johdosta maanantaista lähtien. Tapahtuneesta on tiedotettu alueen koululaisten perheitä, sillä kuollut lapsi oli alakouluikäinen.

Katso keskustelu: Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä – asiantuntija kertoo, miten väkivallan voi huomata

8:41

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja