Mielenterveysongelmia ei aina tunnisteta – uusi palvelu madaltaa kynnystä hakea apua: "Ahdistuksenkin tunnistaminen voi olla haastavaa"

Mielenterveyspalveluja matalalla kynnyksellä 8:00
Katso videolta koko keskustelu aiheesta Huomenta Suomessa!

Mielenterveyspalveluiden pariin hakeutumiseen voi olla korkea kynnys. Netissä avautunut hoitopalvelu kokeilee uudenlaista lähestymistapaa mielenterveysoireiden hoitamiseen. Aiheesta keskusteltiin MTV:n Huomenta Suomessa.

Mielenterveystalo.fi -palvelussa on itsehoito-ohjelmia erilaisiin mielenterveyden ongelmiin. Ohjeita voi hakea esimerkiksi ahdistukseen, alkoholiongelmiin, masennukseen ja parisuhdeongelmiin, kertoo sairaanhoitaja Anna Pulkkinen HUSin psykiatriselta konsultaatiopoliklinikalta.

Pulkkinen on työssään huomannut, että kynnys hakea apua mielenterveysongelmiin on ilmeisen korkea. Uuden palvelun ideana on ollut madaltaa tätä kynnystä.

– Jos ei ole koskaan oikein joutunut kohtaamaan mitään sen suurempia haasteita elämässä, jonkun ahdistuksen tunteen tunnistaminenkin voi olla haastavaa, hän sanoo.

Ahdistusta sairastava Petriina Virtanen kokee, että sivuston konkreettisista ohjeista ja vertaistuesta on ollut hyötyä.

– Se (palvelu) antaa avaimia omiin käsiin: selvitin sieltä itse oirekuvaani ja katsoin kokemusasiantuntijoiden kokemuksia siitä, minkälaista on sairastaa. Se tuo samaistumispintaa tosi paljon, Virtanen kertoo.

HUSin ohella palvelun kehittämiseen ovat osallistuneet useat järjestöt, sairaanhoitopiirit ja terveysalan organisaatiot ympäri maan.

Lue myös:

    Uusimmat