Mainos

Miehet lisänneet ruoanlaittoa ja ruokaostoksilla käyntiä – näin kotityöt jakautuvat

Kotitöiden tekemisessä ja niiden jakautumisessa perheissä on nähtävissä muutosta verrattuna menneisiin vuosikymmeniin.

Kotitöiden jakautumisesta perheissä on tehty lukuisia kuluttajatutkimuksia vuosien varrella. Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala kertoo, että miesten ja naisten välinen tasa-arvo kotitöiden jakautumisessa on menossa parempaan suuntaan verratessa 80-lukuun. Kehitys on kuitenkin hidasta.

Tutkimusten mukaan naiset tekevät jopa tunnin enemmän kotitöitä kuin miehet. Kehitystä tässä asiassa on kuitenkin tapahtunut ja nykyään naiset tekevät vähemmän kotitöitä kuin aikaisemmin ja miehet taas sitä vastoin enemmän kuin aikaisemmin. Mitään suurta harppausta miesten tekemässä kotitöiden määrässä ei ole tapahtunut, vaan määrä on noussut 80-luvulta noin 10 prosenttia.

Aikaa kuitenkin kaikissa perheissä on rajallinen määrä ja aikatauluttaminen voi olla hankalaa. Miten arjesta sitten selviää ja kuinka asiat ehtii hoitamaan?

– Siihen vaikuttaa se, miten sen arjen jakaa. Täytyy miettiä, että kuka tekee ja mitä tekee. Tällä on aika suuri merkitys perheiden arjessa, Haikkala toteaa.

Enemmän eineksiä

Kehityksessä ollaan menty myös siihen suuntaan, että kotitöistä vähennetty aika on vähentynyt ruoanlaitosta. Naiset tekevät ruokaa entistä vähemmän ja miehet taas enemmän. Miesten lisääntynyt ruoanlaitto ei kuitenkaan selitä ruoanlaittoon käytetyn ajan vähenemistä kokonaan.

– Eli enemmän eineksiä, pakasteita ja puolivalmisteita, joista on sitten helppo tehdä ruokaa.

Tutkimuksissa on myös kyselty perheiltä, ovatko he tyytyväisiä kotitöiden jakautumiseen. Suurin osa miehistä vastaa olevansa tyytyväisiä tilanteeseen, kun taas naiset eivät.

– Tämä kotitöiden jakautuminen on keskeisin asia, mistä pariskunnat riitelevät. Se vaikuttaa siis aika paljon parikuntien elämään ja aiheuttaa ongelmia perheisiin.

Toinen asia, jota miehet ovat lisänneet, on ruokakaupassa käynti. Miehet hoitavat yhä useammin ruokaostokset sekä muut asioinnit.

– Siivousta miehet eivät ole lisänneet ja se on pitkälti naisten kontolla.

Vinkkejä videoilta – siivousvinkkejä miehille ja naisille:

1:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.