Miehen masennus voi johtua vaihdevuosista

Naisten vaihdevuosia, menopaussia, pidetään yleisesti tunnustettuna elämänvaiheena, mutta miesten vaihdevuosien, andropaussin, olemassaolosta kiistellään. Työterveyslääkäri ja seksuaaliterveyteen keskittyneen Miesklinikka-sivuston luotsaaja Vesa Nurmenniemi on yksi miesten vaihdevuosien tunnustajista.

Naisten vaihdevuosia, menopaussia, pidetään yleisesti tunnustettuna elämänvaiheena, mutta miesten vaihdevuosien, andropaussin, olemassaolosta kiistellään. Osa, kuten esimerkiksi Lapin yliopitoston tutkija Kirsi Vainionpää, on sitä mieltä, että andropaussi on lääketeollisuuden keksintö ja luonnollinen osa vanhenemista ja vanhuutta, kun taas toiset sitä, että andropaussi on vääjäämätön fysiologinen ilmiö, joka vain on lievempi kuin naisten menopaussi.

Andropaussin olemassaolon puolesta liputtaa esimerkiksi työterveyshuollon erikoislääkäri Vesa Nurmenniemi, joka luotsaa verkossa miesten terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijasivustoa, Miesklinikkaa.

– Andropaussi on vääjäämätön fysiologinen ilmiö, joka on miehelle armollisempi naiseen verrattuna, koska se tulee hitaammin. On laskettu, että yli 40-vuotiailla testosteronin eli kivesten tuottaman mieshormonin lasku on noin prosentin vuodessa, 50-vuotiailla 10 prosenttia ja 60-vuotiailla 20 prosenttia. Miehiä kuitenkin pitää katsoa yksilökohtaisesti, sillä joillakin testosteronituotanto on esimerkiksi lähtökohtaisesti matala, jolloin ikälisä vaikeuttaa asiaa entisestään, Nurmenniemi selittää ja lisää testosteroniin vaikuttavien asioiden listaan esimerkiksi stressin, unettomuuden, liikkumattomuuden ja vyötärörasvan.

Mies, huomaa oireet!

Jos naisten vaihdevuosille tyypillisiä oireita ovat kuumat aallot, yöllinen hikoilu ja mielialan muutokset, on liian vähäisestä testosteronitasosta kärsiville miehille tyypillisiä oireita esimerkiksi väsymys, aloitekyvyttömyys, mielialan lasku, kiukkuisuus, seksuaalinen haluttomuus, erektiohäiriöt, lihasvoiman aleneminen ja ylimääräinen hikoilu.

Nurmenniemi kehottaa miehiä olemaan aktiivisia tuntemuksiensa suhteen ja selvittämään ongelmansa vastaanotolla. Työterveyslääkäri muistuttaa, että vastaanotoille tullaan liian harvoin kumppanin kanssa.

– Yhdessä selvittäminen on fiksu tapa hoitaa asioita. Näin saadaan laajempi kuva tilanteesta.

Myös naisten olisi hyvä Nurmenniemen mukaan ymmärtää, että esimerkiksi miehelle äkillisesti ilmaantuneen masennuksen tai alakuloisuuden takana voi piillä seksuaalihäiriö, joka aiheutuu laskeneesta testosteronitasosta, miesten vaihdevuosista.


MTV3/Helmi

Teksti: Jenni Junkala

Kuva: Radu Razvan / Shutterstock

Lähteet: Miesklinikka, Terveyskirjasto, Tohtori.fi, Yle Akuutti, Vesa Nurmenniemen miniluento Terveysmessuilla

Lue myös:

    Uusimmat