Mainos

Michelle Obaman muotokuva hämmentää – huomaatko yhdennäköisyyden?

0:45

Amy Sheraldin maalaama muotokuva Michelle Obamasta on herättänyt laajaa hämmennystä yhdennäköisyyden puutteellaan. 

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama palasivat Washingtoniin maanantaina 12. helmikuuta osallistuakseen tilaisuuteen, jossa paljastettiin presidenttiparin viralliset muotokuvat. Barack Obaman muotokuvassa entinen presidentti kuvataan istumassa tuolilla ja hänet on ympäröity kukilla ja lehdillä. Huomion kuitenkin varasti Michelle Obaman muotokuva, jonka on kritisoitu näyttävän aivan muulta, kuin kuvansa kohteelta.

CNN:n haastatteleman taidekriitikko Philip Kennicottin mukaan muotokuvan on maalannut baltimorelainen taiteilija Amy Sherald. Hän on yksi muutamista taitelijoista, jotka olivat vaihtoehtoina presidenttiparin muotokuvien maalaajiksi. Sherald keskittyy Kennicottin mukaan taiteessaan afroamerikkalaisten kohteiden kuvaamiseen ja hänen tyyliinsä kuuluu tietynlainen surrealismi. 

– Hän keskittyy kuvaamiensa ihmisten arvokkuuteen ja sielunelämään. Hän antaa usein maalauksilleen eläviä sekä toisinaan arvoituksellisia nimiä. Siitä asti kun hän voitti maalauskilpailun, hänen uransa on ollut nopeassa kehityskaaressa. Museot ovat lisänneet hänen töitään kokoelmiinsa sekä keräilijät ovat innokkaita tekemään tilauksia uusista töistä. 

Barack Obaman muotokuvan on maalannut Kehinde Wiley ja se on Kennicottin mukaan tyyliltään selkeästi valokuvamaisempi, kuin Sheraldin näkemys Michelle Obamasta. Sheraldin tyyliin kuuluu maalata ihon värivivahteet harmaan sävyillä, jolloin maalaus muistuttaa väreiltään ennemmin mustavalkoista valokuvaa.

Kennicott kertoo, että Sheraldin ajatuksena on alleviivata sitä tosiasiaa, että 1800-luvulla afroamerikkalaiset olivat harvoin virallisten muotokuvien kohteita. Valokuvien ottaminen oli paljon helppopääsyisempää sekä halvempaa.

Sherald kuvasi Michelle Obaman istumassa, sillä monet mielikuvat Yhdysvaltain entisen presidentin puolisosta liittyvät hänen arvokkuuteensa sekä virheettömään ryhtiinsä. Maalauksessa Michelle Obama nähdään yksityisessä hetkessä, hillittynä sekä jollain tavoin vetäytyneenä. 

Kennicott kuitenkin ymmärtää, että Michelle Obaman muotokuva herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita. 

– Taidemaailmassa ei olla koskaan yhtä mieltä mistään ja tästä kuvasta tullaan käymään merkittävää keskustelua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.