Mainos

Vuosikymmeniä pimennossa ollut 12 murhan sarja ratkeamassa – poliisina toiminut ”Yövaanija” tutki uhrien asuntoja etukäteen

0:45

Eräs Yhdysvaltain karmaisevimmista murhasarjoista on yllättäen vuosikymmenien jälkeen ratkeamassa. Yli 40 vuotta sen jälkeen, kun ”Golden Staten tappajaksi” nimetty sarjamurhaaja alkoi terrorisoida Kaliforniaa raiskaten ja tappaen, poliisi on nyt pidättänyt teoista epäiltynä 72-vuotiaan Joseph James DeAngelon, kertoo muun muassa Washington Post.

Murha- ja raiskaussarja on ollut yksi Yhdysvaltain rikoshistorian suurimmista mysteereistä. Väkivaltaisten hyökkäysten sarja piinasi Kaliforniaa kymmenen vuotta vuosina 1976 ja 1986. Kaikkiaan tekijä murhasi ainakin 12 naista ja raiskasi useita kymmeniä. Nuorin uhreista oli vain 13-vuotias, vanhin 41-vuotias.

Vaikka juttu on ollut pitkään pimeä, sitä on tutkittu vuosikymmenten varrella aktiivisesti. Vuonna 2016 FBI lupasi 50 000 dollarin palkkion sille, joka antaa ratkaisevan vihjeen syyllisen löytymiseen.

Poliisin mukaan DeAngelon jäljille päästiin äskettäin hankitun dna-näytteen perusteella. Poliisi ei kuitenkaan kerro mikä näyte on tai mistä se hankittiin. Näyte kuitenkin yhdistää DeAngelon tekoihin.

Murhaaja toimi poliisina

Vielä karmaisevamman tutkinnan uudesta käänteestä tekee se, että Sacramenton lähellä sijaitsevassa Citrus Heights -nimisessä kaupungissa pidätetty DeAngelo toimi mitä ilmeisimmin poliisina hyökkäysten alkaessa. Hän työskenteli vuosien 1973-1979 välillä poliisina Kaliforniassa kahdessa eri poliisiosastossa.

DeAngelo ei ole ollut vuosikymmenien aikana missään vaiheessa epäiltynä teoista. Alun perin poliisi epäili, että tapauksissa on kyse kolmen eri tappajan rikossarjoista. Vasta vuonna 2001 poliisi tuli dna-todisteiden perusteella siihen lopputulokseen, että kyseessä on yksittäinen tekijä.

”Golden Staten tappajaa" (Golden State Killer) on kutsuttu vuosien varrella myös nimellä ”Alkuperäinen Yövaanija" (Original Night Stalker). Nimitys tulee siitä, että tekijällä oli usein tapana vierailla uhrien asunnossa etukäteen.

Raiskaajamurhaajasta kirjan kirjoittanut Michelle McNamara kuvailee, että tekijä tunkeutui etukäteen asuntoihin tutkimaan uhrien valokuvia ja opettelemaan näiden nimiä. Näin, kun joku ”heräsi syvästä unesta sokaisevaan taskulampun valoon ja hiihtonaamion läsnäoloon, hän oli aina vieras sinulle, mutta sinä et ollut vieras hänelle”, McNamara kirjoittaa.

Hyökkäykset olivat erittäin brutaaleja. Tekijällä oli esimerkiksi tapana sitoa miesuhri ja raiskata sen jälkeen nainen viereisessä huoneessa.

Tässä vaiheessa DeAngeloa syytetään koiraa ulkoiluttamassa olleen pariskunnan murhasta, mutta lisää syytteitä tullaan todennäköisesti nostamaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.