Michelin-tähtikokki: Tämän suomalaisen perinneruoan pitäisi olla hitti maailmalla

Hell's Kitchen -sarjasta tuttu Sauli Kemppainen kertoo syyn, miksi suomalainen perinneruoka ei ole suosittua maailmalla.

Usein pohditaan miksi suomalainen ruoka ei ole kovin tunnettua maailmalla. Mistä syystä karjalanpiirakat ja ruisleipä eivät ole lyöneet itseään läpi ulkomailla? Michelin-tähtikokki Sauli Kemppainen pohtii kysymystä suomalaisen perinneruoan kohdalla.

– Minulla on ollut Kämpin Brasseriessa karjalanpaisti ruokalistalla ja mielestäni karjalanpaisti on ihan mielettömän loistava ruoka, Kemppainen kehuu.

– Syy siihen, että se ei ole lyönyt läpi maailmalla on se, että kukaan ei ole ollut tarpeeksi rohkea myydäkseen sitä ulkomaalaisille!

Suomalaisruoka sopisi Kemppaisen mielestä loistavasti ulkomaalaisille makunystyröille.

– Kun menee minne tahansa maailmassa niin jokainen tietää, mitä paella on. Paellassa on karjalanpaistin tapaan hyvin yksinkertaiset raaka-aineet, ja sen voi siksi tehdä missä päin maailmaa hyvänsä, kokki toteaa.

Näin valmistat karjalanpaistin

– Karjalanpaistiin käytetään käytetään kolmea lihaa: karitsaa tai lammasta, nautaa ja possua. Sen lisäksi ruokaan kuuluu olennaisesti sipuli, porkkana ja laakerinlehdet, Kemppainen neuvoo.

Perinteisessä karjalanpaistissa lihat, porkkanat ja sipuli valmistetaan uunivuoassa, jossa ainekset peitetään kylmällä vedellä. Tuntien haudutusta vaativa ruokalaji kuumennetaan ensin 250-asteisessa uunissa kiehumispisteeseen, sitten lämpö lasketaan 150 asteeseen. Kun liha on mureaa, voidaan karjalanpaisti tarjoilla perunoiden ja puolukkasurveen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat