Michael Monroe näki aikoinaan albuminsa mainoksen ja kauhistui – rokkari soitti levy-yhtiöön puhelun, joka jäi mietityttämään jälkikäteen

Michael Monroen äidin mielestä rokkarin dokumentissa olisi voitu näyttää vähemmän yhtä henkilöä: ”Sanoin, että älä nyt” 1:19
Katso myös: Michael Monroen äidin mielestä rokkarin dokumentissa olisi voitu näyttää vähemmän yhtä henkilöä: "Sanoin, että älä nyt"

Michael Monroen Not Fakin’ It -albumin tv-mainos herätti aikoinaan ristiriitaisia tunteita rokkarissa.

Rockmuusikko Michael Monroen elämästä ja urasta kertova Michael Monroe -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa 29. syyskuuta. Dokumentti sukeltaa Matti Fagerholmin elämään ja kertoo, kuinka hänestä tuli koko kansan tuntema rock-tähti Michael Monroe 70-luvun lopussa perustetun Hanoi Rocks -yhtyeen myötä.

Monroe ja dokumentin ohjannut Pete Eklund alkoivat keskustella Michael Monroe -dokumenttielokuvasta vuonna 2020. Monroe toivoi, että hänen elämästään tehtäisiin kunnon dokumentti, eikä pelkkää luetteloa hänen saavutuksistaan.

– Sellainen, joka kaivaa syvemmälle persoonaani ja kertoo, mistä minussa on kyse, hän sanoo MTV Uutisille.

Rokkari halusi dokumenttinsa antavan myös erilaisen näkökulman rock-elämälle. 

– Yleensä kun rock-maailmasta ajatellaan tietyllä tavalla, niin tämä dokumentti näyttää vähän eri näkökulmaa siihen, mitä rock and roll -maailman ja rockmusiikkibisneksen yleensä oletetaan olevan, hän sanoo.

Oman uran ja koko elämäntarinan kertaaminen dokumenttiprosessin aikana herätti Monroessa monenlaisia tunteita laidasta laitaan. Hän sanoo, ettei dokumentin ohjaaja Eklund välttämättä aina päästänyt häntä muistelemisen ja kertaamisen suhteen helpolla.

– Eikä pidäkään, rokkari huomauttaa. 

Monroe mainitsee esimerkkinä erään 80- ja 90-luvun taitteessa tapahtuneen asian, jota hän jäi aikoinaan aidosti miettimään ja jonka kertaaminen herätti ajatuksia. Hän oli tuolloin julkaissut Not Fakin’ It -albuminsa, ja kyseessä oli iso levytysdiili Yhdysvalloissa. Hanoi Rocks -yhtye oli hajonnut muutamaa vuotta aiemmin, kesällä 1985.

– Näin kauhukseni tv:ssä albumini mainoksen, jossa puhuttiin, että "Michael Monroe is back, the brains behind Hanoi Rocks". Ajattelin, että ei, aivot Hanoi Rocksin takana? Hanoi Rocksissa ei ollut aivoja! Sehän oli se koko pointti, se spontaanius. Ajattelin, että nyt tämä vaikuttaa siltä, että se olisi ollut jotenkin laskelmoitua, Monroe kertaa.

Mainoksen nähtyään rokkari soitti levy-yhtiölleen ja kysyi, miksei mainosta ollut näytetty hänelle etukäteen. Hän koki, että mainoksessa oli virhe, ja se edusti sekä häntä että Hanoi Rocksia väärin.

Monroelta kysyttiin, haluaisiko hän, että mainos vedettäisiin pois, johon rokkari vastasi myöntävästi. Monroe ajatteli, että tilalle tehtäisiin uusi mainos, mutta näin ei kuitenkaan käynyt.

– He antoivat sen levyn kuolla. Ajattelin, että okei, tässä nyt kävi näin. Sovitaan nyt sitten niin, että jos olen vähän harvinaisempi artisti, niin ei se haittaa, kunhan olen säilyttänyt arvokkuuteni ja pystyn vuosia myöhemmin katsomaan peiliin hyvällä omalla tunnolla ja nukkumaan yöni tietäen, etten ole rikkonut omia periaatteitani vastaan, hän sanoo. 

– Monet sanoisivat, että oletko hullu, mainostasi tuli joka välissä? Mutta joka kerta, kun näin sen, niin ajattelin, että auts. Olisin voinut antaa asian olla, mutta loppuen lopuksi se oli kuitenkin väärin, hän jatkaa.

Monroe kertoo pohtineensa jälkikäteen, tekikö hän virheen pyytäessään, että mainos vedettäisiin pois. Lopulta hän kuitenkin totesi, että teki oikean ratkaisun.

– Ajattelin, että ehkä minusta ei tulekaan isoa megastaraa, ei sillä ole väliä, kunhan teen omilla ehdoillani ja oikealla tavalla.  

Monroe myös toteaa pitävänsä todellisena menestyksenä sitä, kun tekee ”omaa juttuaan” omilla ehdoillaan, aidosti, rehellisesti ja koko sydämestään. Hän sanoo kaupallisen menestyksen olevan asia erikseen. Se tulee, jos on tullakseen.

– Raha ja mainekin kelpaa, mutta ensin pitää tehdä omaa juttuaan omilla ehdoillaan ja aidosti. Se on motivaatio, ei se, että haluaa kuuluisaksi ja rikkaaksi.

– Sitä olen tehnyt uskollisena itselleni ja periaatteilleni. Se ei ole välttämättä ollut helpoin tie, mutta se on oikea tie. Voi hyvillä mielin katsoa taakseen tietäen, ettei ole fuskannut tai rikkonut omia periaatteitaan vastaan. Olen tyytyväinen elämääni ja valintoihini, hän summaa.

Lue myös:

    Uusimmat