Metsäteollisuuden tuore toimitusjohtaja Paula Lehtomäki: Merireiteille vaikea löytää korvaajia, jos Itämeren turvallisuustilanne heikkenee

Miten alan sähkönkulutusta saadaan alas, Metsäteollisuuden uusi toimitusjohtaja Paula Lehtomäki? 18:48
Katso video: Näin Paula Lehtomäki näkee kaasuputkivuotojen ja kiristyneen turvallisuustilanteen vaikutuksen Itämereen kuljetusreittinä.

Kaasuputki-iskut Itämerellä eivät ole ainakaan toistaiseksi vaikuttaneet metsäteollisuuden tuotteiden merikuljetuksiin, sanoo Metsäteollisuuden tuore toimitusjohtaja Paula Lehtomäki MTV Uutisextran haastattelussa.

– Sellaista ei ole vielä tiedossa, että nämä ikävät ja erittäin hankalat kaasuputkivuodot vaikuttaisivat meriliikenteen sujuvuuteen. Jo aiemmin sota, sanktiot ja vastatoimet ovat vaikuttaneet niin, että konttien ja rahtilaivojen saatavuus Itämerellä on jonkin verran vaikeutunut ja hidastanut toimituksia, Lehtomäki sanoo.

Merikuljetusten osuus alan tuotteiden viennistä on yli 90 prosenttia. Merireittejä ei ole helppoa korvata, jos Itämeren turvallisuustilanne heikkenee.

– Totta kai niitäkin mietitään, mutta toimivat ja näin mittakaavaltaan isot vaihtoehdot ovat vähissä tai erittäin hankala korvata.

Entinen ministeri pohtii Venäjä-suhdettaan

Keskustan entinen ministeri ja Suomi-Venäjä-seuran entinen puheenjohtaja pohtii Uutisextran haastattelussa myös omaa suhdettaan aikaisempaan Venäjä-politiikkaan ja sotaa käyvään maahan.

– Joka päivä mennään kauemmas siitä, että yhteistyön palattaisiin, ja sen juurisyy on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Tärkeintä tietysti on, että akuutti tilanne ei mene hirvittävän pahaksi, mutta yhteistyöstä mennään koko ajan kauemmas, Lehtomäki pohtii. 

Katso Paula Lehtomäen koko haastattelu MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat