Raportti: Vuodot Nord Stream -kaasuputkissa aiheutuivat räjähdyksistä – "Vastaavat satoja kiloja räjähdysainetta"

7:32
Venäjää on epäilty kaasuvuotojen aiheuttajaksi. Katso videolta Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigellin näkemys asiaan.

Vuodot Nord Stream -kaasuputkissa aiheutuivat räjähdyksistä, jotka vastaavat useiden satojen kilojen räjähdysainepanosten räjäyttämistä, kerrotaan Ruotsin ja Tanskan raportissa.

Vedenalaisten räjähdyksien voimakkuus oli raportin mukaan 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä.

Raportti on suunnattu YK:n turvallisuusneuvostolle, jonka on määrä myöhemmin tänään käsitellä kaasuputkien vuotoja istunnossaan Venäjän pyynnöstä.

–  Kaikki saatavilla oleva tieto viittaa siihen, että räjähdykset aiheutuivat tahallisesta teosta, Ruotsi ja Tanska toteavat raportissaan.

Ruotsin yllä suuria metaanipitoisuuksia

Ruotsin yläpuolella on havaittu suuria metaanipitoisuuksia Nord Stream -putkien vuotojen jälkeen. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80 000 tonnia metaanikaasua, joka on levinnyt mereen ja ilmaan. Heidän mukaansa näin suuri vuoto on dramaattinen, mutta siitä ei aiheudu ihmisille tai eläimille terveysriskiä.

Nord Stream -putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa. Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja