Metsäsektori selviää koronakriisistä monia aloja paremmin, kiitos vessapaperin lisääntyneen kulutuksen – pienyrityksillä ja sahateollisuudella vaikeinta

Koronavirus toi ruoan verkkokauppojen suosioon piikin 2:01
Koronavirus toi ruoan verkkokauppojen suosioon jättimäisen piikin – odotusaika voi olla jopa viikko

Koronakriisi vaikuttaa metsäsektorin toimijoihin hyvin vaihtelevasti, ilmenee Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteesta.

Kokonaisuudessaan metsäala selviää PTT:n arvion mukaan koronasta monia muita paremmin, mutta erot yritysten välillä ovat suuria. Mekaaninen ala, kuten sahat, kärsii eniten. Pandemian ja alkuvuoden lakon myötä sahatavaran ja vanerin vienti sekä tuotanto vähenevät voimakkaasti.

Kemiallista metsäteollisuutta painaa lehtipaperikulutuksen väheneminen, mutta sitä tukee lisääntynyt pehmopaperin käyttö, ja verkkokaupan kasvu pitää pakkausten menekkiä yllä. Pehmopaperiksi lasketaan esimerkiksi vessapaperi ja paperinenäliinat.

Hakkuissa jo alkuvuoden lähtötilanne oli huono, ja korjuuyrittäjien tilanne vaikeutuu, jos hakkuut vaimenevat. Epävarma kysyntätilanne hiljentää myös puukauppoja.

Koko metsäteollisuutta ja puunkorjuuta vaivaavat lisäksi työvoimaan, kuljetuksiin ja ulkomaistenkomponenttien saatavuuteen liittyvät ongelmat.

Jos tilanne ei aja tuotantoketjun pienempiä yrityksiä konkurssiin, metsäala voi kuitenkin PTT:n mukaan elpyä varsin nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat