Meteorologi: Tästä johtuu jopa ennätykselliseksi yltyvä helleputki – tilanne uhkaa vain pahentua lähivuosina

Viikonlopuksi on luvattu jopa tukalan helteistä säätä – Katso kuukausiennuste 3:48
Säästä on luvattu jopa tukalaa. Pekka Pouta kertoo, miltä kuukausiennuste näyttää.

Suomen ylle on laskeutumassa helleputki, jonka arvioidaan johtavan jopa ennätyksellisiin helteisiin.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kuvaili ilmanalaa "hellepätsiksi". Blogikirjoituksessaan Mäntykannas kertoo myös, mikä on poikkeuksellisen sään taustalla.

– Venäjällä Mustanmeren itäpuolella muhii tällä hetkellä tyypillinen kesäinen hellekorkeapaine, josta myös Suomi saa osansa. Mustanmeren helleaallot eivät aina yllä meille näin intensiivisinä, mutta nyt näyttää siltä, että saamme Etelä-Venäjän hellepätsin koko komeudessaan (tai hirveydessään) tänne pohjolaan saakka, hän kertoo blogissaan.

Kuumaa ilmaa Mustaltamereltä

Eurooppaan on hänen mukaansa syntynyt sääasetelma, joka suosii kuumaa kesäsäätä Euroopan itä- ja pohjoisosissa.

– Kun Venäjällä on laaja korkeapaineen alue, joutuvat matalapaineet hyvin pohjoiselle reitille Jäämerelle tai vaihtoehtoisesti ne jämähtävät läntisen Euroopan ylle. Länsi-Euroopan matalapaineiden ja Itä-Euroopan korkeapaineen välistä Suomea kohden pääsee kesäisin virtaamaan tässä asetelmassa kuuminta mahdollista ilmaa Mustanmeren ja Kaspianmeren ympäristöstä, Mäntykannas kertoo.

Sama asetelma toisi talviaikana todennäköisesti Suomeen kipakat pakkaset. 

Alkuviikosta Mustanmeren itäpuolelta on nousemassa Suomen ylle vuodenaikaan nähden erittäin kuumaa ilmaa.

– Suursäätila pysyy Euroopassa staattisena pitkälle juhannusviikkoon saakka, sillä Venäjällä muhiva kuuma korkeapaine ei näytä antavan periksi, eikä päästä lännen matalapaineita läpi.

Ilmastonmuutos voi pahentaa helleputkia

Mäntykannaksen mukaan kesäisten helleaaltojen todennäköisyys kasvaa ilmastonmuutoksen myötä Suomessa, mutta maltillisemmin kuin Euroopan eteläosissa. Ilmastonmuutos lämmittää korkeilla leveysasteilla eniten talvikuukausia.

– Eräs teoria, joka tukee helleaaltojen yleistymistä ja pidentymistä on se, että samanlainen sääasetelma voi tulevaisuudessa jämähtää päälle entistäkin pidemmäksi aikaa, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa yläilmakehän suihkuvirtauksen käytökseen, Mäntykannas kertoo.

Ilmamassoja jakavan suihkuvirtauksen heiketessä ja muuttuessa pohjois–etelä-suunnassa yhä pitkulaisemmaksi, voi se johtaa siihen, lämmintä ilmaa pääsee yhä pohjoisemmille leveysasteille. Vastaavasti kylmää napa-alueen ilmaa voi "valahtaa" hyvinkin eteläisille leveysasteille.

– Kesäisin hellejaksot voivat pitkittyä sen vuoksi, että suihkuvirtauksen pitkät pohjois–etelä-suuntaiset haarat voivat lukkiutua paikoilleen hyvin pitkiksi ajoiksi suihkuvirtauksen heikkenemisen myötä. Suihkuvirtauksen on ajateltu heikkenevän, sillä pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden väliset lämpötilaerot pienenevät. Lämpötilaerot ovat suihkuvirtausta ruokkiva mekanismi.

Lue myös:

    Uusimmat