Merkittävän suihkuvirtauksen reitti muuttumassa – Miten käy Suomen sään?

Meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa Suomen säähän vaikuttavan suihkuvirtauksen reitin muuttumisesta.

Mäntykannas kertoo tiedelehti Naturessa julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan pohjoisen pallonpuoliskon keskileveysasteita halkovan polaarisen suihkuvirtauksen reitissä on havaittu viimeisen neljän vuosikymmenen aikana muutoksia.

Suihkuvirtauksen keskimääräisen reitin on havaittu hivuttautuvan kohti pohjoisempia leveysasteita. Muutoksen odotetaan jatkuvan ilmastonmuutoksen myötä tulevinakin vuosikymmeninä. 

Suihkuvirtaukset jakavat erilaisia ilmamassoja toisistaan. Mäntykannas pohtii vaikutuksen saattavan näkyä siten, että suihkuvirtauksesta tulee heikompi ja mutkittelevampi.

Mäntykannas kirjoittaa, että tilanne saattaisi vaikuttaa Suomen säähän siten, että Suomi kuuluisi useammin keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan vaikutuspiiriin.

Polaarisen suihkuvirtauksen siirtyminen korkeammille leveysasteille tai sen heikkeneminen pohjois-etelä-suuntaisten lämpötilaerojen pienenemisen myötä voisi myös vähentää myrskyjä Suomessa. 

Mutkittelevat ja paikalleen jämähtävät suihkuvirtaukset voivat myös tuoda pitkäkestoisempia lämpimän ja kylmän sään jaksoja, eli samantyyppinen säätilanne voi vastaisuudessa kestää aiempaa pidempään.

Kylminä jaksoina lämpötilat eivät kuitenkaan laskisi enää niin alhaisiin lukemiin kuin ne laskisivat ilman ilmastonmuutosta vaikutusta. Lämpiminä jaksoina uusien lämpöennätysten todennäköisyys sen sijaan kasvaisi.

Lue myös:

    Uusimmat