Mainos

Nyt tapahtuu mielenkiintoista ilmakehässä! Ilmamassan pullistelu kylmettää sään erityisen kylmäksi – voi kestää viikkoja

Suomeen on luvassa lähiviikkojen aikana tavanomaista kylmempää jaksoa, joka johtuu polaaripyörteen jakaantumisesta yläilmakehässä.

Polaaripyörre, tai toiselta nimeltään napapyörre, on pohjoisnavalla korkealla yläilmakehässä kulkeva ilmavirtaus, jonka alapuolella on kylmemmän ilmavirran alue.

Ilmamassa muuttaa muotoaan ja voi välillä pullistella, mikä vaikuttaa lämpötiloihin myös lähempänä maanpintaa. Pullistumien muodostumiseen vaikuttavat Siperian ja Pohjois-Amerikan yllä olevat kylmien ilmamassojen alueet.

Nyt ilmatieteen laitos enteilee, että polaaripyörre jakaantuisi lähiviikkojen aikana.

– Jos kylmä ilmamassa pääsee meitä lähelle, niin se tuottaa pidempiaikaisia tilanteita, eli kylmää säätä on luvassa pitkään, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Ilmatieteen laitos julkaisi Twitterissä videon, jossa on havainnollistettu ennustettu ilmamassan jakaantuminen.

– Nyt tapahtuu mielenkiintoista ilmakehässä! Polaaripyörteen jakaantuminen ja sitä seurannut stratosfäärin äkillinen lämpeneminen enteilee Suomeen tavanomaista kylmempää jaksoa, kuului videon saateteksti.

Ilmatieteen laitoksen Ilmakehä ABC -artikkelissa kerrotaan, että polaaripyörteen tuulet voivat puhaltaa jopa 100 metriä sekunnissa.

Hiihtolomaviikoilla kylmenee

Rinne kertoo, että polaaripyörteen vaikutus on havaittavissa myös tuoreesta kuukausiennusteesta. Ilmatieteen laitoksen mukaan polaaripyörteen vaikutus tuntuisi Suomessa helmikuun lopusta alkaen.

– Viittaa siihen, että lämpimämpää ilmaa on tulossa Venäjän puolelle, ja Venäjällä oleva kylmä ilma tulee meille. Kuukausiennuste korreloi kyllä hyvin tämän kartan kanssa, Rinne arvioi.

Ensimmäinen talvilomaviikko, eli viikko 8, on Suomessa keskimääräistä lämpimämpi, sillä Atlantilta tuulahtaa lämmintä ilmavirtaa.

Ennusteen mukaan ilmavirran suuntaus kuitenkin muuttuu, ja Venäjältä alkaa virata Suomeen ja koko Eurooppaan kylmää ilmaa.

Rinteen mukaan viikolla 9 Suomi jakaantuu lämpötilojen osalta kahtia, jolloin pohjoisessa on lämpimämpää kuin etelässä.

– Näyttää siltä, että kylmeneminen on alkamassa.

Rinteen mukaan Lapin keskimääräistä lämpimämmät olosuhteet ei tarkoita kuitenkaan suojasäätä, sillä pohjoisessa on luonnostaan enemmmän pakkasta kuin etelässä.

– Viimeisellä talvilomaviikolla koko Eurooppa helottaa sinisenä, eli se kylmä ilma on levinnyt koko Suomen ja Euroopan ylle.

Ilmatieteen laitos tviittasi tarkennuksena, että polaaripyörteen vaikutus voi yltää Euraasian pohjoisosiin ja Pohjois-Amerikan itäosiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.