Meteorologi kertoo Kreetan tuhotulvan taustat – tältä näyttää syysloman sää muualla Euroopassa

Yksi kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa Kreetalla – meteorologi kertoo sääilmiön syistä 3:17
Yksi kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa Kreetalla – meteorologi kertoo sääilmiön syistä

Kreetan saarta Kreikassa ovat koetelleet tänään kova ukkonen ja rankkasateiden aiheuttamat tulvat. Meteorologin mukaan ajankohdalle tyypillinen sääilmiö on rauhoittumassa ja syyslomaviikolle on eteläiseen Eurooppaan luvassa jopa erittäin lämpimiä säitä. 

Yksi ihminen on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa Kreetalla tänään, ja sääilmiö on aiheuttanut paljon myös aineellista tuhoa saarella.

MTV Uutisten meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan ilmiö on tyypillinen Välimerellä.

– Kun meri on vielä kauttaaltaan lähes 25-asteinen ja kun lämpimän meren ylle tulee matalapaineen alue ja vähän kylmempää ilmamassaa, pystysuuntaiset lämpötilaerot kasvavat suuriksi. Se johtaa siihen, että syksyisin saadaan paikallisesti erittäin voimakkaita ukkossateita alueella, Mäntykannas selvittää.

Kreetaa riepottaneet tuulet ja sateet siirtyivät alueelle Manner-Kreikan puolelta. Tänään paikallinen ukkosrypäs pyyhkäisi sitten saaren yli kohti koillista.

– Kun lämpimältä mereltä ajautuu vuoristoiselle mantereelle sateita, sademäärät voivat olla erittäin suuria.

Sadetta voi tulla parissa tunnissa yhtä paljon kuin Suomessa kesällä kuukaudessa tai kahdessa.

Sadealue on nyt matkalla kohti Rhodosta ja saavuttaa pikkuhiljaa Turkin etelärannikon. 

– Voi olla, että Alanyan ja Antalyan suunnalta kantautuu jatkossa jonkinlaista tulvauutista. 

Kreikan suunnalla tilanne rauhoittumassa

Pitääkö sitten myös muualla Etelä-Euroopassa varautua kehnoon keliin syyslomien alkaessa?

Mäntykannas kertoo rauhoitellen, että rankkasateita aiheuttanut matalapaine suuntaa jo nyt itään ja sen jälkipuolella on poutaisempaa. 

– Mitä lännemmäksi mennään Välimerellä, sitä lämpimämmäksi meno käy. Saharasta käy virtaus Iberian niemimaan kautta kohti keskistä Eurooppaa itse asiassa koko syyslomaviikon. Sitä mukaa Pariisissa ja Berliinissä asti on kesäisen lämmintä. 

– Vuodenaikaan nähden Ranskan eteläosassa ja suuressa osassa Espanjaa on jopa erittäin lämmintä. Ranskassa lähennellään 30:a astetta, mutta Espanjan sisämaassa 30 tulee menemään rikki. Voivat olla jopa yllättävän tukalat olot suomalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat