Meteorologi äimänä – alkuvuonna jo enemmän myrskypäiviä kuin koko viime vuonna yhteensä: "En löydä vastaavaa tilastoista"

5:08
MTV tulvien ytimessä: Dennis-myrskyn hurja seuraus – ”Järvemme ovat Keski-Suomea myöten aivan piripinnassa, aika näyttää, ovatko loputkin talvet tällaisia”

Suomessa on myrskynnyt alkuvuonna enemmän kuin useana vuonna yhteensä, kirjoittaa Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan. Pelkästään tammikuun myrskypäivien lukumäärä (8) saa meteorologin ymmälleen.

– Se on iso määrä, en löydä vastaavaa tilastoista, Mäntykannas kirjoittaa.

Yhteensä myrskypäiviä on jo 13, kun viime vuonna niitä oli 12. Keskimäärin tammikuussa on 3,1 ja helmikuussa 1,8 myrskypäivää. Eikä siinä vielä kaikki, ensi viikonloppuna myrskyää taas niin, että odotettavissa on jälleen pahoja tulvia.

Myrskypäivien lukumäärä jäi Mäntykannaksen mukaan alle 13:n myös vuosina 2002, 2009, 2014 ja 2016. Vuodesta 1994 mitatun tilaston myrskyisin vuosi oli 1995, jolloin myrskypäiviä oli 38.

Lämpöennätyksiä uusiksi

Talvikuukaudet ovat olleet Suomen eteläosissa lämpimiä ja lähes lumettomia. Myrskyillä on tähän yhteys, sillä lämpimät tuulet ovat kantautuneet Suomeen Atlantin myrskymatalapaineiden myötä, Mäntykannas kirjoittaa.

– Nyt olemmekin saaneet kokea tyypillisen Länsi-Norjan talvi-ilmaston, jonne Atlantin matalapaineet kuljettavat tyypillisenä talvena jatkuvalla syötöllä voimakkaita tuulia, sateita ja lämpöä.

Kunhan talvikuukaudet ovat ohi, tilastoihin merkitään lämpöennätyksiä lämpöennätysten perään.

– Keskilämpötila ajanjaksolla 1.12.2019-17.2.2020 on ollut korkeimmillaan Kökar Bogskärin merellisellä havaintoasemalla peräti 4,2 astetta, Mäntykannas jatkaa.

Helsingin Kaisaniemen joulu-helmikuun keskilämpötilaennätys, 1,4 astetta, on talvelta 2007–2008. Ennätyksen pitäisi rikkoutua selvästi, sillä tähän mennessä joulu-helmikuun keskilämpötila on ollut 2,5 astetta.

Meteorologin koko blogin voit lukea tästä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.