Mestarien liigan välierässä käydään myös toinen uskomaton taistelu – Tuomas Virkkuselta häkellyttävä tarina: "Se on mitä kaunein asia"

Tuomas Virkkunen avasi Derby della Madonninan rikkaan ja väkivaltaisen historian – "Kiinnittäkää katse päätyihin" 8:48
Tuomas Virkkunen avasi ennen välierän ensimmäistä osaa Derby della Madonninan rikkaan ja väkivaltaisen historian – "Kiinnittäkää katse päätyihin".

Inter Milan ja AC Milan kohtaavat tiistai-iltana Mestarien liigan välierän toisessa osaottelussa. Stadio Giuseppe Meazzalla käydään huima kamppailu viheriöllä, mutta myös katsomossa.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Tuomas Virkkunen avaa Derby della Madonninan rikasta ja väkivaltaista historiaa – "Kiinnittäkää katse päätyihin".

Derby della Madonninan historia on pitkä, yli satavuotinen. Ensimmäistä kertaa seurat kohtasivat vuonna 1909, jolloin Milan vei voiton maalein 3–2.

Nimensä Milanon paikallinen on saanut Milanon tuomiokirkon, Duomo di Milanon yläpuolella olevasta Neitsyt Marian patsaasta.

Tänä keväänä Milanon joukkueet kohtaavat kolmatta kertaa Mestarien liigan pudotuspeleissä. Aiemmin euroderbyjä on hallinut Milan. Vuonna 2003 se eteni välierästä finaaliin yhteistuloksella 1–1 vierasmaalisäännön turvin. Keväällä 2005 puolivälierässä yhteismaalit merkittiin Milanille 5–0.

Tiistaina voi olla Interin vuoro juhlia. Joukkue lähtee Mestarien liigan välierän toiseen osaotteluun selvästä etulyöntiasemasta voitettuaan ensimmäisen kohtaamisen maalein 2–0.

Huiman jalkapallotaidon lisäksi Stadio Giuseppe Meazzalla nähdään upeaa taidetta molemmissa kannattajapäädyissä. C Moren selostaja Tuomas Virkkunen mainitsee Derby della Madonninassa nähtävän kannattajakulttuurin yhdeksi äärettömän suureksi asiaksi.

– Joka ikinen kerta kannattajapäädyt, ultrat taistelevat toisiaan vastaan. Ne ovat lopettaneet väkivallan, mikä on mahtava asia. Siitä nämä ultrat sopivat noin 15 vuotta sitten, kun oli oikeasti väkivaltaisia yhteenottoja. Ne sopivat, että tämä on perheiden, tämä on lasten, tämä on vanhusten peli, että on turvallista tulla, Virkkunen kertoo.

– Ne veivät taistelunsa tuonne. Se on mitä kaunein asia, että ne taistelevat tuolla. Ne taistelevat luovuudella, taiteella, kaikella mahdollisella.

Virkkunen ei ole itse kokenut Milanon paikalliskamppailua Giuseppe Meazzalla. Selostuskopin puolelta kyllä. Selostaja nostaa esiin yhden upean hetken katsomossa, mikä on jäänyt elävästi mieleen.

Vuonna 2016 Milanin kannattajat levittivät katsomoon jättimäisen lakanan, jossa brittihyökkääjä Mark Hateley puskee pallon Interin verkkoon. Hateleyn vuonna 1984 upottamasta puskumaalista oli tuolloin kulunut 32 vuotta.

– Tässä on kuva, joka kuvastaa sitä jalkapallokulttuuria kaikkein kauneimmin, Virkkunen esittelee videolla.

– Ei ollut hajuakaan, mikä toi tifo oli, mutta ihailin sitä.

Myöhemmin Inter-henkinen kaveri kertoi Virkkuselle tarinan tifon takana.

– Milan kannattajat päättivät täyttää koko päädyn Mark Hateleyn puskuosumalla. Yksi pusku nousi aivan omiin sfääreihinsä, ja näitä tarinoita on vaikka kuinka Madonninan tifoista. Tämä tuo järjettömän syvyyden tifokulttuuriin ja ylipääätään näihin derbyihin.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Virkkunen esittelee Milan-kannattajien Hateleyn ikonisesta osumasta tekemän tifon ja kertoo myös Derby della Madonninan toisesta, pimeämmästä puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat