Mersu esitteli tasan 40 vuotta sitten keksinnön, joka mullisti autojen turvallisuuden

1:31

Neljä vuosikymmentä sitten Mercedes-Benz esitteli vallankumouksellisen keksinnön, jolla on ollut merkittävä vaikutus autojen turvallisuuteen. Kyse on tietenkin lukkiutumattomista jarruista eli ABS-järjestelmästä.

Pääkuvan video

Katumaasturit alta pois! Tässä tulee uusi G-Mersu

Kun Mercedes-Benz ja Bosch esitelmöivät kehittämästään ABS-järjestelmästä elokuussa 1978, ei monikaan arvannut, että vain kahta vuotta myöhemmin se olisi saatavissa jokaiseen uuteen johtotähteen.

Saksalaisvalmistaja kuvaili uutta järjestelmää tuoreeltaan näin:

– Lukkiutumaton jarrujärjestelmä hyödyntää tietokonetta, joka tarkkailee renkaiden pyörimisnopeuden muutoksia jarrutustilanteessa. Mikäli renkaiden pyöriminen hidastuu liian nopeasti esimerkiksi liukkaalla jarrutettaessa, ja riskinä on renkaiden lukkiutuminen, vähentää tietokone jarrutustehoa automaattisesti. Pyörimisnopeus kasvaa, kunnes tietokone lisää jarrutustehoa uudelleen. Tämä prosessi toistetaan useita kertoja sekunnissa.

Ennen ABS-järjestelmää, oli auton hallinta huomattavasti hankalampaa äkkijarrutustilanteessa – erityisesti liukkaalla. ABS:n myötä autolla oli mahdollista jarruttaa tehokkaasti ohjattavuuden kärsimättä, koska renkaat eivät enää lukkiutuneet.

Lokakuussa 1992 ABS-järjestelmä oli vakiovarusteena jokaisessa uudessa Mercedes-Benzissä. ABS-jarrut ovat olleet pakollinen varuste uusissa henkilöautoissa vuoden 2005 alusta lähtien.

Lähde: Daimler

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja