Merja Kyllösen ulkonäköä arvosteltiin rajusti: Menin sanattomaksi

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen haluaa havahdutella ihmisiä siihen, että ihan kaikkia ilkeyksiä ei ventovieraille kuulu sanoa päin naamaa. Ei edes julkisuuden henkilöille.

Europarlamentaarikko nosti naispoliitikkojen ja muidenkin julkisuuden henkilöiden ulkonäköpaineet esiin Aamulehteen kirjoittamassaan Miksi olemme niin ilkeitä? -kolumnissaan.    

Kyllönen on ollut politiikassa mukana jo noin 15 vuoden ajan ja sinä aikana hän on saanut kuulla ilkeää palautetta päin naamaa. MTV.fin haastattelussa Kyllönen kertoi havahtuneensa kolumniin läheisensä kohtaaman tilanteen kautta:   

– Läheiseni on sairas ja hän on kalju hoitojen takia. Hän ei kuitenkaan voi käyttää peruukkia. Niinpä usein lapset ja jopa aikuiset huutelevat hänelle kaljusta hävyttömyyksiä. Se meni kyllä todella ihon alle, että olemmeko me niin maailman kyynistämiä, että voimme sanoa mitä vain ventovieraille?

Kyllönen kertoo häneen itseensä kohdistuneesta arvostelusta, joka sai tilannetta todistaneetkin pudistelemaan päitään. Europarlamentaarikko oli kaupassa asioidessaan saanut kassajonossa pysähdyttävän kommentin ventovieraalta rouvalta.

– Rouva vain totesi minulle, että ”Ai sinä olet Kyllönen, enpä ollut tunnistaa, kun et sinä enää ole niin läski”. Siinä tilanteessa menin ihan sanattomaksi. 

–Ei hän varmasti pahanilkeyttään sitä sanonut, mutta itse olisin kyllä jättänyt sanomatta. Siitä tuli sellainen irstas ja paljas olo, että olenko minä tosiaan niin julkisuuden henkilö, että minulle voi noin sanoa?

Kyllönen oli poistunut kaupasta, jolloin tilanteen nähneet muut asiakkaat olivat tulleet hänelle juttelemaan.

– He tulivat kysymään minulta, että ovatko ihmiset aina tuollaisia minulle? 

"Ei itseään pysty täysin kovettamaan ilkeiltä sanoilta"

Europarlamentaarikko on vuosien varrella karaistunut saamaan monenlaista palautetta, mutta kyseinen läskikommentti jäi mieleen.

– Ei omaan kehoon ja ulkonäköön kohdistuva arvostelu ole enää niin iso asia, kun esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Itselläni on tietynlainen kuori, että kaikki sanomiset eivät uppoa kuin pullataikinaan. 

– Tuohon läskikommenttiin en kuitenkaan osannut varautua. Kokisin tilanteen kuitenkin pahempana, jos siinä olisi joku läheinen vieressä. He eivät ole vastaavaan tottuneet.

Kolumnista on tullut palautetta, että myös miespoliitikkojen ulkoista olemusta usein arvostellaan, vaikka se suoranaisesti ei vaikutakaan heidän työtehtävistä suoriutumiseen. Monesti ilkeät sanat sattuvat ja arvostelevat kommentit jäävät mielen päälle. 

– Vaikka olisi kuinka sujut itsensä kanssa ja vaikka olisi hyvä itsetunto, niin kyllä sitä silti tulee mietittyä, että miltähän sitä on näyttänyt. Ei itseään pysty kuitenkaan täysin kovettamaan.

Kyllönen arvioi, että viimeisen viiden vuoden aikana ulkonäön arvosteleminen on vain lisääntynyt. Netissä nimettömänä huuteleminen on aivan oma asiansa, mutta myös päin naamaa palautetta tulee tasaisesti.

– Luojan kiitos päin naamaa ei kuitenkaan ihan joka viikko tulla sanomaan. Siinähän jyrättäisiin paraskin itsetunto. 

Aran aiheen esiintuomisesta tullut palautetta

Kolumnistaan Kyllönen on saanut paljon positiivista palautetta. Erityisen iloinen hän on siitä, että palautetta on tullut varsinkin nuorilta.

– Aiemmin olen saanut vähemmän palautetta nuorilta. Nyt he ovat kiitelleet siitä, että olen nostanut aran aiheen esille. Nuorilla on kuitenkin paljon ahdistusta ja paineita ulkonäöstä. 

Konkaripoliitikko lähettää lopuksi tsemppaavat terveiset kaikille julkista ammattia miettiville.

– Olen aina sanonut, että muistakaa olla omia itsejänne. Pitäkää huoli, että ette lähde virtausten mukaan tai muutu tietynlaisen kaavan mukaan. Kannattaa myös jakaa kokemuksia, muuten se on raskas taakka kantaa. Norsun nahalla pärjää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja