Mainos

Meritan voitto neljä miljardia

Ruotsalaisen Nordbankenin kanssa syksyllä yhdistynyt Merita kohensi tulostaan viime vuonna. Meritan liikevoitto nousi 4,1 miljardiin markkaan vuoden 1996 2,4 miljardista markasta. Tulos vastaa suunnilleen markkinoiden odotuksia.

Meritan liikevoittoa paisuttivat osakkeista saadut runsaan kahden miljardin myyntivoitot. Ne nostivat arvopaperikaupan katetta 70 prosenttia 1,9 miljardiin. Lisäksi kannattavuutta edistivät luottotappioiden väheneminen 20 prosenttia 1,2 miljardiin sekä henkilö- ja toimintakulujen supistuminen.

Meritan viime vuoden liikevoittoon sisältyy 1,5 miljardin suuruinen eläkekassan ylikatteen palautus. Vuotta aiemmin ylikatetta palautui 300 miljoonaa vähemmän.

Merita-Nordbankenin konsernijohtaja Hans Dahlborg ja hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio esittelivät tulostiedot varsin levollisin mielin. He kuitenkin vakuuttivat yksissä tuumin, että pankkimies ei koskaan voi olla tulokseen tyytyväinen, ainoastaan iloita siitä.

500 miljoonaa Aasian kriisiin

Aasian talouskriisin vaikutuksiin Merita varautuu kirjaamalla viime vuoden tilinpäätökseen 500 miljoonan luottotappiovarauksen. Varausta ei ole kohdistettu mihinkään tiettyyn maahan tai yritykseen, koska tapahtumien kulkua Kaukoidässä on vaikea ennakoida. Vainio kuitenkin uskoo varauksen riittävän.
-Katsoimme asialliseksi tehdä melko korkean varauksen, koska kukaan ei pysty tarkkaan ennakoimaan, mitä Aasiassa tapahtuu. Teimme niin korkean varauksen, että asiaan ei tarvitse palata, Vainio tähdentää.

Peruspankkitoiminta kehittyi Meritassa positiiviseen suuntaan. Korkotuottojen ja korkokulujen erotusta kuvaava rahoituskate kohosi 6 prosenttia 4,3 miljardiin. Tähän vaikuttivat luotonannon ja markkinasijoitusten kasvu sekä jälleenrahoituskustannusten aleneminen.

Pankkitoiminnan tehokkuudesta kertova tuottojen ja kulujen suhde oli poistojen jälkeen 1,86, kun vastaava suhde vuotta aiemmin oli 1,49. Lukemaa laskettaessa jätettiin ottamatta huomioon eläkekassan ylikatteen palautus.

Osinkoa Meritan hallitus ehdottaa maksettavaksi markan jokaista A-osaketta ja 90 penniä jokaista B-osaketta kohti.

Merita-Nordbankenin liiketulos olisi ollut 6,3 miljardia

Meritan fuusiokumppanin Nordbankenin viime vuoden liikevoitto oli 6 miljardia kruunua eli samaa luokkaa kuin Meritan. Jos Merita ja Nordbanken olisivat toimineet koko viime vuoden yhdessä, niiden liikevoitto olisi ollut 6,3 miljardia markkaa eli liki kaksi miljardia vähemmän kuin pankkien yhteenlaskettu liikevoitto.

Tämä poikkeama johtuu lähinnä siitä, että Merita-Nordbankenin pro forma -tuloslaskelmassa Meritan eläkekassan ylikatteen palautus käsitellään kertaluonteisena eränä.

Merita-Nordbankenin taseen loppusumma oli 583 miljardia markkaa, mikä on kymmenisen miljardia vähemmän kuin kovalla pohjoismaisella kilpailijalla Handelsbankenilla. Markkina-arvolla mitaten Merita-Nordbanken on suurin pohjoismainen pankki, sen markkina-arvo nousee lähes 12 miljardiin dollariin.

Vakuutusyhtiöitä ei kiikarissa

Julkisuudessa liikkuneet spekulaatiot Merita-Nordbankenin ja vakuutusyhtiöiden mahdollisesta yhdistymisestä Vesa Vainio ampuu suoralta käsin alas. Vainion mukaan Merita-Nordbankenissa ei ole vireillä minkäänlaisia yhdistymissuunnitelmia, vaikka eräissä muissa pankeissa sellaisia hahmotellaankin.

Meritan hallussa on yli 15 prosenttia Sammon ja yli 12 prosenttia Pohjolan osakkeista. Äänivaltaa osakkeet antavat Sammossa 15 prosenttia ja Pohjolassa 23 prosenttia.
Vainion mukaan Merita ei ole luopumassa näistä omistuksistaan.
-Mitään päätöksiä ei ole tehty, emmekä neuvottele asiasta, Vainio vakuutti.

Valtion pääomasijoitus maksuun

Merita-pankin johtokunta päätti maksaa tilinpäätöksen julkistamisen jälkeen takaisin valtion pääomasijoituksesta jäljellä olevat 1,7 miljardia.

Ensimmäisen vastaavan suuruisen erän Merita maksoi takaisin jo viime syksynä. Meritan edeltäjät KOP ja SYP nostivat luottolaman torjumiseksi vuonna 1992 3,4 miljardilla kaikille pankeille tarjottua valtion pääomasijoitusta.

Merita-pankin vuodenvaihteessa laskettu 10,8 prosentin vakavaraisuusaste ei sisällä valtion pääomasijoitusta.

Henkilöstösuunnitelmat pitävät

Meritassa työskenteli vuodenvaihteessa 13716 henkilöä eli runsaat pari tuhatta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sekä tänä että ensi vuonna Meritasta lähtee 500 työntekijää. Lisäksi Nordbanken-fuusion vaikutukset supistavat ennen vuosituhannen vaihtumista rivejä noin 300 työntekijällä.

Nordbankenin hallituksen jäsen Rune Brandinger kohahdutti viime viikolla esittämällä ruotsalaislehti Dagens Industrille, että Meritan konttoreista karsitaan seuraavien 3-5 vuoden aikana 3000-4000 työntekijää. Merita kiisti tällaiset suunnitelmat tuoreeltaan, ja Vesa Vainio vakuutti torstaina, että uusia henkilöstön supistuksia ei ole vireillä.

Myöskään mittavia konttoreiden lakkautuksia Meritassa ei suunnitella, vaan Vainion mukaan linja on pikemminkin se, että konttoreita pyöritetään jatkossa vähemmällä työntekijämäärällä. Ruotsissa kovaa kritiikkiä saaneet Meritan kiinteistöomistukset vähenevät lähivuosina. Merita panee myyntiin 40-50 kiinteistöä eri puolilla Suomea, lähinnä pääkaupunkiseudulla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.