Mercedeksellä näppinsä pelissä yleisurheilun ME-ajassa – ennätysmiehellä F1-autoon liittyvä viritys: "Ehkä Toto voi auttaa sen kanssa"

Norjalaisen yleisurheilutähden Karsten Warholmin tuoreen maailmanennätyksen takaa löytyy yllättävä linkki Mercedeksen F1-mestaritalliin. 

Warholm, 25, siirsi Kevin Youngin pitkään kestäneen ME:n 400 metrin aitajuoksussa historiaan Oslon Timanttiliigassa 1. heinäkuuta, kun hän päästeli aidatun ratakierroksen aikaan 46,70. Vanha ykköskellotus parani kahdeksalla sekunnin sadasosalla. 

Karsten Warholmin ennätysjuoksun voit katsoa pääkuvan videolta!

Norjalainen kipitti ennätyksen Puman valmistamilla uuden teknologian kengillä. Mercedes on ollut mukana niiden kehitystyössä. 

– Yhteistyö Puman kanssa on ollut hyvin luonnollinen asia, sillä juoksukenkien tulee olla nopeat ja kilpa-auton tulee olla nopea. Molempien suunnittelussa tärkeintä on insinöörityö ja mahdollisimman hyvän suorituskyvyn takaaminen, Mercedeksen F1-tallipomo Toto Wolff kommentoi Puman tiedotteessa ja lisää, että uusia yhteisiä innovaatioita on lupa odottaa tulevaisuudessa. 

Warholmin kengissä on käytetty hyväksi muun muassa hiilikuitua, joka on tuttu materiaali myös F1-autoista. 

– Juoksen hyvin paljon päkiällä. Tämän takia haluan, että (kengässä oleva) hiilikuitulevy puskee minua oikeaan suuntaan. Kun jalkani osuu (aidanylityksen jälkeen) maahan, levyn tulee taipua oikeaan suuntaan ja palauttaa energiaa. Pikajuoksussa jalan ja radan välinen kontakti on hyvin lyhyt, joten hiilikuitulevyn tulee reagoida hyvin nopeasti. Siksi haluan, että levy on tarpeeksi jäykkä, jotta saan siitä vastineen nopeasti. Se auttaa minua juoksemaan nopeammin, Warholm selvittää.

Eri välinevalmistajien "superkengät" ovat aiheuttaneet paljon polemiikkia yleisurheilussa. Warholm oli testannut ME-juoksustaan vastaavaa paria useaan otteeseen. Kisan jälkeen kengät vietiin tutkimuksiin, jotta niiden sääntöjenmukaisuus voitiin varmistaa. 

– Olemme saaneet (Warholmilta ja tämän valmentajalta Leif Olav Alnesilta) valtavasti palautetta. He ovat painostaneet meitä. Suora yhteistyö Karstenin kanssa on ollut tärkeää, Puman johtaja Erin Longin sanoo VG:n mukaan ja vakuuttaa, että Warholmin käyttämät välineet ovat sääntöjenmukaiset. 

– Matka valmiilla kengillä juoksemiseen on ollut pitkä, Warholm lisää. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Yhteistyön aikana Warholm on tajunnut sen, kuinka paljon työtä pienetkin parannukset F1-autojen suorituskyvyssä vaativat.

Hän lähetti myös terveiset F1-sarjassa seitsemän valmistajien mestaruutta peräkkäin voittaneen Mercedeksen tallipäällikölle Wolffille. 

– Kilpaileminen F1-auton kanssa ei luultavasti toimisi, sillä se todennäköisesti pysyy minua nopeampana. Mutta voisin olla kiinnostunut F1-auton testaamisesta. Ehkä Toto voi auttaa sen kanssa, Warholm päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat