Markkinoille tulvivat ja "lajia pilaavat pellekengät" aiheuttavat kaoottisen tilanteen kestävyysjuoksuun – "Yritäpä itse tilata niitä netistä"

Niken kehittelemät Alphafly-kengät ehdittiin jo määritellä Kansainvälisen yleisurheiluliiton mukaan sääntöjenvastaisiksi, mutta sitä imitoivia variaatioita on ilmestynyt niin Nikeltä kuin muiltakin kenkävalmistajilta. Nyt epäselvää onkin, mitkä juoksukengät ovat sallittuja ja mitkä kiellettyjä.

Uudenlaisen, hiilikuitulevyn pohjallisissa sisältävän kengän tuomaan oikeudettomaan kilpailuetuun on herätty muun muassa Ruotsissa, jossa päivälehti Expressen kirjoittaa asiasta.

Lehden esimerkki Niken Vaporflyn tuomasta edusta kestävyysjuoksussa on osuva: 40-vuotias Mustafa Mohamed paransi ennätystään maratonilla peräti kahdella minuutilla ja juoksi ajan 2.10,04.

Vaporflyn prototyypit Alphaflyt jaloissaan Kenian Eliud Kipchoge alitti ensimmäisenä ihmisenä maailmassa kahden tunnin maagisen rajan. Ennätys ei ollut tilastokelpoinen.

– Miten kengät vaikuttavat lajiin? Kehitys on niin jyrkkää, että on mahdotonta enää sivuuttaa niiden merkitystä, Ruotsin kestävyysjuoksumaajoukkueen päävalmentaja Lorenzo Nesi sanoo Expressenille.

Expressenin mukaan Niken Vaporfly ja Alphafly -mallisia ja niitä vastaavia kenkiä kutsutaan kestävyysjuoksupiireissä "pellekengiksi", jotka "pilaavat koko lajin". Niitä on myös verrattu kilpauinnissa taannoin hämmennystä aiheuttaneisiin uima-asuihin, jotka sittemmin kiellettiin kokonaan kilpailua vääristävän vaikutuksensa vuoksi.

Myös Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics on huomioinut hiilikuituteknologian hyödyntämisen juoksukengissä, ja on siksi tarkentanut sääntöjään. Kengissä oleva pohjallinen ei saa olla yli 40 milliä paksumpi, eikä pohjallisessa saa olla kuin yksi hiilikuitulevy.

Lisäksi sääntönä on se, että juoksukilpailussa käytettävän kenkämallin tulee olla kaikille saatavilla neljä kuukautta ennen kilpailuhetkeä.

– Ongelma on se, ettei näitä sääntöjä noudateta. Kenkiä, joita nyt käytetään, ei ole ollut saatavilla kaikille viimeisen neljän kuukauden aikana. Ei ole mahdollista saada näitä kenkiä käsiinsä, ellei ole äärimmäisen hyviä kontakteja, Nesi laukoo.

– Yritäpä itse tilata niitä netistä kotiin.

Nesin mukaan uuden teknologian kenkämalleja on ollut saatavilla vain erittäin pienelle vähemmistölle ruotsalaisista kestävyysjuoksijoista.

– Tiedän kolme tai neljä juoksijaa, jolla on viimeisin malli Sauconylta. Viimeisimmät mallit Nikelta ja Adidakselta on vielä harvemmalla.

Tänään keskiviikkona Ruotsissa kilpaillaan puolimaratonin kansallisesta mestaruudesta Anderstorpissa. Epäselvää on, millaisilla kengillä kisaan saa lähteä.

– Tilanne on täysin mahdoton heidän kannaltaan. On täysin mahdotonta tietää, mitkä mallit ovat kiellettyjä ja mitkä eivät. World Athleticsilla ei ole mitään listaa tällaisesta, Nesi harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat