Menoleikkauksia etsittävä sote-tehtävien karsimisesta, sanoo Orpo Ylellä

Hallituksen on etsittävä uusia säästöjä sote-sektorin tehtävien karsimisesta, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen tuottamalla pääministerin haastattelutunnilla.

Hallitus päättää kevään kehysriihessä jopa miljardien eurojen edestä uusista menoleikkauksista ja veronkorotuksia.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että uusia säästöjä haetaan muun muassa hyvinvointialueiden ja kuntien tehtäviä karsimalla.

– Toivon, että pystyisimme löytämään kunta- ja sote-sektorilta sellaisia normeja eli tehtäviä, jotka eivät ole ihan niin välttämättömiä. Jotta voisimme suunnata resurssit välttämättömimpään.

Hallitus on jo päättänyt muun muassa vammaispalvelulain ja hoitajamitoituksen lykkäämisestä, jotka tuovat arviolta 190 miljoonan euron säästöt tänä vuonna.

Orpo sanoo haastattelutunnilla, että jo tehdyt päätökset sote-menojen kasvun hillitsemiseksi eivät vielä riitä, minkä vuoksi tarvitaan lisää lakisääteisten tehtävien karsimista, ja hyvinvointialueiden omia tehostamistoimia.

– (Sote)järjestelmä on niin kallis.

Vuosien ja vuosikymmenien kuluessa velvoitteita on hyvässä tarkoituksessa lisätty ja lisätty, ja nyt siihen kaikkeen ei ole varaa. Pitää löytää, mikä on hyvinvointiyhteiskunnan ja sosiaaliterveyspalveluiden ydin, Orpo sanoo haastattelutunnilla.

Orpon mukaan hyvinvointialueiden ennakoitua suurempi alijäämä viime vuodelta on yksi syy siihen, miksi lisää säästöjä on ylipäätään etsittävä kehysriihessä. Alijäämä viime vuodelta on noin 1,35 miljardia euroa, kun hallitus oli varautunut noin miljardin euron alijäämään.

Orpo ei ottanut haastattelutunnilla kantaa siihen, kuinka suuria leikkauksia hallituksen on ensi vuodelle tai koko hallituskaudelle tehtävä. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) on sanonut lisäsopeutustarpeen ensi vuodelle olevan jopa kolme miljardia euroa.

Orpon mukaan pelkästään hallituksen itse asettamissa budjettikehyksissä pysyminen vaatii miljarditason leikkaukset menoihin. Kevään kehysriihestä on pääministerin mukaan tulossa erittäin vaikea.

– Jälleen kerran koko budjettikirja pitää käydä läpi ja miettiä, mikä ei ole ihan niin välttämätöntä, Orpo sanoo haastattelutunnilla.

Lue myös:

    Uusimmat