Menneisyyden haamut palasivat: "IRA" otti vastuun Pohjois-Irlannin autopommista

Pohjois-Irlannin autopoimmin räjähdys tallentui kameralle 1:37
Poliisi julkaisi videon Pohjois-Irlannin autopommin räjähdyksestä.

IRA:ksi itseään kutsuva ryhmä on ottanut vastuun 19. tammikuuta Pohjois-Irlannissa räjäytetystä autopommista. Ryhmä ottaa vastuun iskusta lausunnossa, jonka se lähetti paikallislehti Derry Journaliin tiistaina.

Autopommi räjähti Pohjois-Irlannin toiseksi suurimmassa kaupungissa Londonderryssä toissa viikon lauantaina. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Autopommi on kuitenkin herättänyt pelkoa uusista väkivaltaisuuksista Pohjois-Irlannissa.

Useat pienet puolisotilaalliset ryhmät vastustavat vuonna 1998 solmittua Belfastin sopimusta, joka lopetti väkivallan kierteen Pohjois-Irlannissa 21 vuotta sitten.

Useita pieniä väkivaltaisia ryhmiä

Pohjois-Irlannin poliisin mukaan Iso-Britannian eroneuvottelut EU:sta ja sitä mahdollisesti seuraava raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä voivat johtaa jännitteiden kiristymiseen alueella.

IRA:ksi itseään kutsuva ryhmä kiisti kuitenkin Brexitin vaikutuksen.

– Brexitillä, kovalla rajalla tai pehmeällä rajalla ei ole vaikutusta toimiimme, eikä IRA ole menossa minnekään. Taistelumme jatkuu, ryhmä viestitti.

IRA, eli Irlannin tasavaltalaisarmeija taisteli vuosikymmeniä saadakseen Irlannin saaren yhtenäiseksi. IRA suostui tulitaukoon vuonna 1994, ja se ilmoitti luopuneensa aseellisesta toiminnasta vuonna 2005.

IRA:sta on kuitenkin irroittautunut useita pieniä ryhmiä, jotka ovat ilmoittaneet jatkavansa väkivaltaisuuksia. Pohjois-Irlannin poliisi epäilee 19. tammikuuta räjäytetystä autopommista Uusi IRA -nimistä ryhmää.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat