Pohjois-Irlannissa levottomuuksia – Britannia-mieliset hyökkäsivät poliiseja vastaan ja polttivat autoja

Pohjois-Irlannissa Britannia-mieliset unionistit polttivat autoja ja heittelivät molotovin cocktaileilla poliiseja viime yönä Belfastin pohjoisessa lähiössä, Pohjois-Irlannin poliisi kertoo. 

Poliisin paikallisjohdon mukaan mellakoimassa oli viime yönä kolmisenkymmentä miestä, joista osa oli naamioitunut. Poliisi otti kiinni 47-vuotiaan miehen, joka pysyy toistaiseksi pidätettynä.

Levottomuudet olivat jatkoa edellisen yön mellakoinnille toisessa unionistien asuttamassa lähiössä.

Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin unionistit ovat olleet tyytymättömiä Britannian pääministerin Boris Johnsonin junailemaan brexit-sopimukseen. Sopimuksessa Pohjois-Irlannin huteraa rauhaa pyritään turvaamaan estämällä niin sanotun kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja EU:hun kuuluvan Irlannin välille.

Sopimuksen ansiosta Irlannin rajalla ei tehdä raja- ja tullitarkastuksia, mutta samalla kova raja on siirtynyt Pohjois-Irlannin ja Britannian välille. Unionistien mielestä kauppaesteiden muodostaminen Britannian ja Pohjois-Irlannin välille heikentää Pohjois-Irlannin suhdetta muuhun Britanniaan.

Lisäksi tunnelmaa Pohjois-Irlannissa on kiristänyt se, että aiemmin viikolla 24:ää itsenäisyysmielisen Sinn Fein -puolueen jäsentä vastaan ei nostettu syytettä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin osallistumisesta. Osallistuminen hautajaisiin rikkoi alueen koronarajoituksia.

1:37
Pohjois-Irlannissa autopommin räjähdys tallentui kameralle tammikuussa 2019.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja