Kaksi otettu kiinni Irlannin autopommiräjähdyksestä – räjähteen epäillään olleen kaapatun pitsataksin sisällä

Pohjois-Irlannissa Londonderryn pommitutkinnan yhteydessä on otettu kiinni kaksi ihmistä, uutisoivat muun muassa BBC ja Mirror. Poliisin päätutkintalinja lähtee siitä, että räjähdeiskun teki Uusi IRA -niminen tasavaltalaisryhmä.

Räjähdys sattui paikallisen oikeustalon edessä lauantai-iltana. Räjähteen epäillään olleen pitsataksin sisällä. Auto oli kaapattu vähän aiemmin.

Poliisipartio havaitsi epäilyttävän ajokin illalla, meni viisi minuuttia ja poliisi sai varoituksen. Poliisi ehti Mirrorin mukaan evakuoida alueen ennen kuin pommi räjähti.

Londonderry on Pohjois-Irlannin toiseksi suurin kaupunki.

Tapaus nosti monien mieleen 1960-luvulta 1990-luvulle kestäneet Pohjois-Irlannin levottomuudet, joissa kuoli tuhansia ihmisiä. Tuolloin eräät tuhoisimmista iskuista tehtiin juuri autopommeilla.

Uusi IRA on pieni tasavaltalaisryhmä, joka ei hyväksy vuonna 1998 tehtyä rauhan sopimusta. Ryhmä haluaa Pohjois-Irlannin tulevan Britannian sijasta osaksi Irlantia. Ryhmä on Mirrorin mukaan tehnyt viime vuosina satunnaisia iskuja.

Ryhmällä "ei mitään tarjottavaa"

Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Karen Bradley tuomitsi iskun yrityksenä häiritä Pohjois-Irlannin edistymistä.

–  Vastuussa olevalla pienellä ihmisjoukolla ei ole mitään tarjottavaa Pohjois-Irlannille, hän ryöpytti BBC:n mukaan.

Myös muut poliitikot niin Pohjois-Irlannissa kuin Irlannissa tuomitsivat iskun ja kutsuivat sitä terrorismiksi.

–  Tämä järjetön terroriteko on tuomittava jyrkästi. Se vain satuttaa kaupungin asukkaita. Tämän takana ovat ihmiset, jota eivät kunnioita ihmishenkeä, sanoi brittivaltaa Pohjois-Irlannissa kannattavan DUP-puolueen puheenjohtaja Arlene Foster.

Myös Pohjois-Irlannin liittymistä Irlannin tasavaltaan kannattavan Sinn Fein -puolueen parlamenttiedustaja Elisha McCallion tuomitsi iskun.

Myös Irlannin ulkoministeri Simon Coveney ilmaisi tuomitsevansa iskun.

–  Tällaisille terroriteoille ei ole sijaa eikä oikeutusta. Niillä yritetään vain vetää Pohjois-Irlanti takaisin väkivallan ja konfliktin tielle, Coveney tviittasi.

Brexit-neuvotteluissa Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja on ollut yksi kuumimmista kysymyksistä, ja kiistan on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja