Menikö tipaton jo kankkulan kaivoon? Viisi merkkiä uudenvuodenlupauksen murentumisesta

Miten uudenvuodenlupaukset pidetään? 

Uudenvuodenlupaukset on tehty kohta kuukausi sitten– mutta miten ne pidetään?

Uudenvuodenlupaus.fi listasi viisi merkkiä uudenvuodenlupauksen murentumisesta – ja vinkit lupauksen pitämiseen. Mikä uhkaa sinun lupaustasi?

1. Lykkääminen: siirrät muutoksen tekemistä eteenpäin ja vakuuttelet itsellesi, että uusi elämä alkaa huomenna.

Näin torjut: Älä lykkää, vaan toimi heti niin kuin haluaisit toimia huomenna. Olet yhden askeleen lähempänä tavoitteesi toteutumista.

2. Motivaation loppuminen: uusi elämä sujuu, mutta tuntuu tylsältä ja uutuudenviehätys on tiessään.

Näin torjut: Motivoi itsesi uudelleen, tarkista vielä tavoitteesi ja muistuta itseäsi tavoitteesta jatkuvasti. Kirjoita tavoitteesi esimerkiksi jääkaapin oveen, työpöydälle post-it -lapulla tai vessan peilikaappiin.

3. Turhautuminen: Uusi elämä on liian vaikeaa ja eikä uusi toimintamalli tunnu luontevalta.

Näin torjut: Tee lupauksesta realistisempi, enemmän itsesi näköinen ja arkeesi istuva. Silloin muutoksesta tulee helpommin tapa ja uusi elämäntapa on mielekäs.

4. Selittely: keksit syitä luistaa lupauksestasi: räntäsade estää salille menon ja stressitilanne töissä vaati suklaata.

Näin torjut: Mieti, mitä hyötyä sinulle on lupauksesta lipsumisesta? Älä sorru mihinkään sellaiseen, joka ilahduttaa hetken ja harmittaa jälkeenpäin enemmän. Mieti, kuinka ylpeä voit olla jälkeenpäin aina, kun olet torjunut houkutuksen.

5. Lupauksesta vaikeneminen: Unohdat tavoitteen ja lupauksen tahallisesti etkä enää puhu siitä muille.

Näin torjut: Tarkista tavoitteesi ja muistuta itseäsi siitä päivittäin. Kirjoita ylös tekemisiäsi ja pyydä ystävä tsemppikaveriksi. Sopikaa, että raportoitte viikoittain toisille tilanteenne edistymisestä.

Osaatko jo sanoa "ei"?

Juontaja ja yksityisyrittäjä Anne Kukkohovi lupasi vuoden vaihteessa, että hän opettelee sanomaan "ei". Onko lupaus pitänyt?

– Vuosi on onneksi vasta aluillaan ja kalenterissa näkyy tässä vaiheessa lähinnä viime vuoden puolella tehtyjä sitoumuksia. Lupaus on mielessä, kun uusia työtilanteita tulee vastaan, Kukkohovi sanoo.

– Yrittäjänä se on toki aina haasteellista, koska lähes jokainen on potentiaalinen asiakas, mutta vain itsestään huolta pitämällä pystyn myös olemaan parempi äiti, vaimo ja työntekijä.

Tärkeimmäksi Anne kokee tunnistaa vastaantulevista tilaisuuksista ne, joihin resurssit eivät riitä. Niistä on sitten vain osattava kieltäytyä.

– Suoraan sanottuna yllättävän paljon aikaa vie haastattelut ja mediapöhinä, koska niihin liittyy usein kuvaus, haastattelu, sen tarkistus. Mutta totta kai itse tv-ohjelmien myötä pitääkin julkisuutta hoitaa.


Lähde: Uudenvuodenlupaus.fi, osa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteistä Yksi elämä -hankkeen kampanjaa, joka haluaa tukea ihmisiä elämäntapamuutoksessa.

Lue myös:

    Uusimmat