Menestysyritykset: "Pekkaspäivät pois, byrokratiaa vähemmän"

Kahden menestyvän keskisuuren yrityksen toimitusjohtajat haluavat lisätä työntekijöiden työtunteja nykyisellä palkkatasolla ja pienentää viranomaisten byrokratiaa. Myös verotusta pitäisi muuttaa, jotta kilpailukyky turvattaisiin.

– Suomessa on osaavaa porukkaa eikä palkkojen pienentämisessä kilpailukyvyn takia ole järkeä. Kyse on siitä, mitä yritys saa sillä maksamallaan palkalla. Meillä on ongelmia työmäärässä per vuosi. Tätä olisi helpointa korjata pekkaspäiviin puuttumalla, Avant Tecnon toimitusjohtaja Risto Käkelä sanoo.

Avant Tecno tekee Ylöjärvellä pieniä monitoimikoneita muun muassa puutarhahommiin ja vie niitä ulkomaillekin.

Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski on samaa mieltä kollegansa kanssa.

- Palkkojen pienentäminen on teoriaa. Työmäärän lisääminen kilpaijamaiden tasolle ei pitäisi olla kohtuutonta. Mutta kiinnittäisin huomiota työllistämisen oheiskustannuksiin. Julkisen talouden kustannukset ovat maailmanennätys: 58 prosenttia kansantuotteesta. Ja tämä 58 prosenttia pitää maksaa sillä jalostusarvolla, mikä meidän kaikkien työstä syntyy. 

Myös Kiisken johtama Raute pärjää ja vie koneita ja laitteita puuteollisuudelle, lähinnä vaneritehtaisiin, myös ulkomaille.

Molemmat yritysjohtajat kertovat menestyksen salaisuudeksi tuotekehityksen ja keskittymisen tietylle erikoisalalle.

Pallo äänestäjille: Kuka poliitikko toimii?

Kiisken mukaan Suomi on pienten asioiden byrokratia verrattuna esimerkiksi Saksaan. Taas kollega on samaa mieltä.

- Suomen kilpailukykyä nakerretaan pikkuhiljaa. Pitää täyttää kaavaketta, rakennusmääräyksiä tulee lisää, sitten tätä ja sitä. Yrityksissä jahdataan kustannuksia koko ajan, niin pitäisi tehdä yhteiskunnassakin. Äänestäjien pitäisi palkita sellaiset poliitikot, jotka tekevät näin, ei niitä, jotka vain lupaavat, Käkelä kertoo.

Yritysjohtajat haluaisivat muuttaa myös verotusta.

- Avant Tecno on perheyritys, johon seuraava sukupolvi on tulossa mukaan. Sukupolvenvaihdosvero on pirullinen meidän kannaltamme. 19 prosentin vero syö voimavaroja yrityksen kehittämisestä ja työllistämismahdollisuudesta - joudumme miettimään, millä se vero maksetaan, Käkelä vertaa.

- Viimeisin verouudistus laittoi yritykset eriarvoiseen asemaan.  Kun listaamattomassa yrityksessä maksetaan vähemmän veroa, joudumme miettimään, kannattaako olla pörssilistattu? Ja mitä se sitten aiheuttaa yrityksen pääomahuollolle ja sitä kautta kilpailukyvylle? Kiiski toteaa. 

Kilpailukyvystä puhutaan tänään myös Finnish-German Competitiveness Day -keskustelutilaisuudessa Helsingin Pörssitalossa.





    



Lue myös:

    Uusimmat