Melanoomaan sairastuvien määrä nousee – rusketus halutaan riskeistä huolimatta

Melanoomaan sairastuvia suomalaisia arvioidaan olevan viiden vuoden päästä puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksesta selviää, että vaikka suomalaiset tuntevat UV-säteilyn vaikutukset muun muassa ihosyövän syntyyn, aurinkoa otetaan tarkoituksellisesti melko paljon. Ja huolimatta siitä, että auringolta omasta mielestä myös suojaudutaan hyvin – yleisimmin aurinkovoiteella –, runsas auringonotto näkyy Suomen Syöpärekisterin uusimmissa tilastoissa.

Vuonna 2013 ihosyöpä todettiin Suomessa kaikkiaan 3 208 ihmisellä. Joukosta 1 429 sairastui vaarallisimpaan muotoon eli melanoomaan ja loput enimmäkseen okasolusyöpään. Lisäksi ihon tyvisolusyöpiä leikattiin noin 12 000–14 000 ihmiseltä.

Ihon palaminen ja suuret äkilliset annokset, kuten etelänmatkat, lisäävät erityisesti melanoomaan sairastumisen riskiä. Okasolu- ja tyvisolusyöpään sairastumiseen vaikuttaa elinaikana kertynyt UV-säteilyn annos. 

Vuonna 2020 melanoomaan arvioidaan sairastuvan Suomessa jo noin 2 000 ihmistä vuodessa. Se on noin puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään.

– On arvioitu, että jopa 95 prosenttia kaikista ihosyövistä olisi ehkäistävissä järkevämmällä aurinkokäyttäytymisellä, ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä sanoo.

Lähde: STUK, Syöpäjärjestöt, Ilmatieteen laitos

Lue myös:

    Uusimmat