Mainos

Meksikon maanjäristyksessä vahvistettu kuolleen 224 ihmiseen – jopa tuhannen pelätään saaneen surmansa

Meksikon maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut yli 220 ihmiseen, kertoo maan sisäministeri.

Yksistään pääkaupunki Mexicossa on kuollut lähes 120 ihmistä. Kuolleiden joukossa on muun muassa yli 20 lasta, jotka kuolivat koulun romahdettua.

Guardianin mukaan Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto on vieraillut romahtaneen koulun luona. Presidentti on sanonut 30 lapsen ja kahdeksan aikuisen olevan vielä kateissa.

Maanjäristyksessä ei tiettävästi ole ollut suomalaisuhreja, kertoo Suomen Meksikon-suurlähettiläs Roy Eriksson.

Matkustusilmoituksen Meksikoon on tehnyt Erikssonin mukaan 421 suomalaista. Heistä valtaosa on tavoitettu.

"Merkittävät ja laajat vahingot todennäköisiä"

Paikallistuhojen laajuudesta ei ole vielä tarkkaa kuvaa. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS arvioi, että maanjäristys on todennäköisesti voinut tappaa jopa tuhat ihmistä.

Tutkimuslaitoksen mukaan merkittävät ja laajat vahingot ovat järistyksen voimakkuuden perusteella todennäköiset. Vastaavat järistykset ovat aiemmin vaatineet vähintään kansallista ja mahdollisesti kansainvälistä reagointia, keskuksesta kerrotaan.

Suomen aikaa tiistai-iltana sattuneen järistyksen voimakkuus oli tutkimuskeskuksen mukaan 7,1. Järistyksen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa. Meksikossa oli järistyksen sattuessa iltapäivä.

Mexicon osavaltiossa kuvernööri Alfredo del Mazo on puolestaan määrännyt koulut sulkemaan ovensa keskiviikoksi, kertoo BBC. Kuvernööri haluaa, että koulurakennuksien kunto tarkastetaan järistyksen jäljiltä.

Meksikon valtion omistama CFE-sähköyhtiö on kertonut, että 3,8 miljoonaa yhtiön asiakasta on ilman sähköä järistyksen jäljiltä. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä kadulla tupakoimisesta mahdollisesti rikkoutuneiden kaasuputkien takia.

Järistys näyttää aiheuttaneen myös tulivuorenpurkauksen, uutisoi Guardian. Pueblan osavaltiossa sijaitseva aktiivinen tulivuori Popocatepetl purkautui, lehti kertoo.

Tulivuoren rinteillä sijaitsevassa Atzitzihuacanissa kirkko romahti kesken messun, kertoo osavaltion kuvernööri Jose Antonio Gali. Romahduksessa sai kuvernöörin mukaan surmansa 15 ihmistä.

Tuhoisa järistys runteli pääkaupunkia tasan 32 vuotta sitten 

Maanjäristys sattui päivälleen 32 vuotta sen jälkeen, kun Meksikon pääkaupunkia ravisteli järistys, jossa kuoli jopa 10 000 ihmistä.

– Olen niin huolissani. En pysty lopettamaan itkuani. Tämä on sama painajainen kuin vuonna 1985, sanoi pääkaupungissa asuva 52-vuotias Georgina Sanchez uutistoimisto AFP:lle.

– Kamalaa. Uskon, että tämä (tiistainen järistys) oli vahvin, jonka olen ikinä tuntenut. En tiedä, kuinka voimakas se oli, mutta se oli kamala, sanoi puolestaan Pedro Cruz Martinez, joka oli monien muiden vanhempien tavoin rynnännyt hakemaan lastaan koulusta.

– Se oli kamalaa. En halunnut mennä puiden lähelle. Minun täytyi vain pitää kiinni maasta, kertoi Leiza Visaj Herrera.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja