"Mekaaninen katastrofi" – Fordin väitetään puskeneen autoihinsa viallisia vaihteistoja insinöörien varoituksista huolimatta

Brittipoliisi testaa Focus ST:tä ja Ranger Raptoria 1:28
Brittipoliisi vahvistaa rivejään pickupilla ja sporttifarkulla – näin äreiltä uudet poliisi-Fordit näyttävät luonnossa.

Fordin työntekijöiden mukaan yhtiö ei lotkauttanut korvaansa heidän huolilleen yhdysvaltalaisvalmistajan kritisoidusta PowerShift-automaattivaihteistosta. Useat työntekijät ovat kertoneet vaihteiston ongelmien olleen Fordin tiedossa ennen PowerShift-mallien tuomista markkinoille.

Muun muassa Focus- ja Fiesta-malleissa nähty PowerShift-kaksoiskytkinvaihteisto on johtanut jo 13 000 kanteeseen Fordia kohtaan.

Vuoden 2011 Fiestassa ja seuraavan vuoden Focuksessa lanseerattu automaattivaihteisto saattoi lipsahtaa helposti vapaalle. Yhtenä syynä on pidetty Fordin ratkaisua käyttää vaihteistossa kuivakytkintä märän sijaan.

Vaihteisto oli halpa valmistaa ja halpa koota, mutta kuivakytkin ei jäähtynyt toivotusti, mikä johti ongelmiin.

"Käteni ovat likaiset"

The Detroit Free Press -julkaisun haastattelemien Fordin työntekijöiden mukaan koko idea kuivakytkimen käyttämisestä olisi pitänyt kuopata heti alkuun.

– Kukaan ei tiennyt, miksi sitä edes harkittiin – ja sitten otettiin vielä käyttöön. He löysivät itsensä pisteestä, josta ei ollut enää paluuta. He olivat käyttäneet siihen jo tuhottomasti rahaa, ja sen korjaaminen olisi ollut todella kallista, Fordin insinööri kertoi.

– Käteni ovat likaiset. Minusta tuntuu pahalta, vuodatti toinen insinööri.

Vaihteisto yritettiin saada toimimaan toivotulla tavalla, mutta siinä ei onnistuttu.

– Et voi rikkoa fysiikan lakeja. Kyseessä on mekaaninen katastrofi.

Työntekijöiden valitukset kaikuivat kuuroille korville, sillä Fordin kerrotaan päättäneen varustaa autot kyseisellä vaihteistolla tiedetyistä vioista huolimatta.

Ford on yrittänyt sovitella

Detroit Free Pressin heinäkuussa julkaiseman artikkelin mukaan Ford tiesi ongelmista, mutta ei pyörtänyt päätöstään. 

Fordin PowerShift-vaihteistoon liittyvistä ongelmista on nostettu noin 13 000 kannetta. Ford tarjosi toukokuussa 35 miljoonan dollarin sovittelupakettia vuosimallien 2012–2016 Focusten ja vuosien 2011–2016 Fiestojen entisille ja nykyisille omistajille, mutta tarjous on edelleen arvioinnin alla, sillä sitä on pidetty turhan hyvänä Fordin kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat