Mainos

Mehua onnistuttiin lähettämään virtuaalisesti toiseen lasiin – somen ruokakuviin pian uusi ulottuvuus?

Singaporen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet välittämään virtuaalisesti sensoreiden ja elektrodien avulla makuja ja värejä.

Tutkijoiden tarkoituksena on mahdollisuus jakaa aistikokemuksia internetin välityksellä. Yhtenä hyötynä nähdään myös se, että sokerisia juomia voisi olla mahdollista nauttia ilman sen sisältämiä kaloreita tai hampaita vaurioittavia ominaisuuksia.

– Ihmiset jakavat jatkuvasti kuvia juomistaan sosiaalisessa mediassa. Entä jos voisit ladata makukokemuksen kaiken lisäksi? Se on lopullinen tavoitteemme, kommentoi Singaporen yliopiston Nimesha Ranasinghe.

Ranasinghe yhdessä tiiminsä kanssa käyttivät RGB-värisensoria sekä happamuussensoria tallentaakseen sitruunamehun happamuuden ja värin. Nämä tiedot puolestaan lähetettiin vesilasiin. Vesilasin reunaan kiinnitetty elektrodi matki juoman happamuutta stimuloimalla juojan makunystyröitä sähköimpulssilla. Led-valot puolestaan muuttivat juoman värin vastaamaan mehulasillista.

Erikoisen kuuloinen kokeilu laitettiin myös tositestiin, kun virtuaalimehua sekä oikeaa mehua pääsivät maistelemaan ja vertailemaan yhteensä kolmetoista koehenkilöä. Koehenkilöt joivat kaikkia juomia niin, että kieli kosketti aina lasin reunaa.

Koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan niin juoman ulkonäön kuin happamuuden perusteella. Keskimäärin koehenkilöt arvioivat virtuaalisen mehun maultaan vähemmän happamaksi kuin aidon. Toisaalta ulkonäkönsä puolesta he arvioivat virtuaalisen mehun happamammaksi.

Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista siirtää virtuaalisesti kaikkia juoman piirteitä. Esimerkiksi hajuaisti on tärkeä osa kokemusta. Virtuaalisen mehun kehittely kuitenkin jatkuu, kertoo tutkijaryhmä.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.