Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltoesityksen taustalla huoli hintojen noususta – KKV: Näillä paikkakunnilla syntyisi kilpailuongelmia terveyspalveluissa

Suomenterveysbisnes keskittyy entisestään – Terveysjätti Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan 5:20
Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupasta kerrottiin marraskuussa 2019, mutta varmuutta sen toteutumisesta ei ole.

Terveyspalveluissa syntyisi kilpailuongelmia, jos Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskauppa toteutuu. Näin kertoi tänään Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) tekemänsä laajan yrityskauppatutkinnan pohjalta. KKV esittää, että markkinaoikeus kieltäisi kaupan.

KKV:n mukaan kaupan jälkeen terveyspalveluiden markkinoita hallitsisivat erityisesti Mehiläinen Yhtiöt Oy ja Terveystalo Oy.

Toistaiseksi Pihlajalinna Oy on merkittävä kilpailija, mutta niin ei enää ole, jos Mehiläisen ostotarjous Pihlajalinnan osakkeista menee läpi.

KKV:n tutkimuksen mukaan terveyspalveluiden markkinat ovat keskittyneet Suomessa voimakkaasti, kun isot yritykset ovat viime vuosina ostaneet pienempiä pois tieltä.

– Kolme suurinta toimijaa, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo, ovat moninkertaistaneet yhteenlasketun markkinaosuutensa vuodesta 2014 lähtien. Keskittyminen on osaltaan seurausta siitä, että suuret toimijat ovat ostaneet markkinoilta pois suuren määrän pienempiä kilpailijoita, KKV linjaa.

KKV havaitsi selvityksissään kilpailuongelmia useilla alueilla.

Pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa ongelmia olisi yksityislääkäripalveluissa.

Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa sekä 17 muulla paikkakunnalla ongelmia olisi työterveyspalveluissa.

Yksityisissä sairaalapalveluissa ongelmia olisi neljän sairaanhoitopiirin alueella.

Käytännössä kilpailuongelmat voisivat johtaa hintojen nousuun ja asiakkaiden vaihtoehtojen vähenemiseen.

Yrityskaupan tutkinnan aikana Mehiläinen jätti virastolle kaksi sitoumusehdotusta. Mehiläisen esittämät sitoumukset eivät kuitenkaan olleet KKV:lle riittäviä poistamaan kilpailuongelmia, joten virasto ei hyväksynyt sitoumuksia.

Vasta viides kieltoesitys

Yrityskauppojen valvonta alkoi Suomessa vuonna 1998. Nyt tehty kieltoesitys on Suomessa kautta aikojen viides, joten kyseessä on hyvin harvinainen esitys.

– Toteutuessaan yrityskauppa sinetöisi kansallisen keskittymiskehityksen ja muuttaisi Suomen terveyspalveluiden markkinaa peruuttamattomasti. Yrityskaupan jälkeen kaksi yritystä – Mehiläinen ja Terveystalo – hallitsisivat merkittävää osaa terveyspalveluiden markkinoista ylivoimaisen markkina-asemansa turvin, KKV katsoo.

Markkinaoikeuden on kilpailulain mukaan annettava ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa esityksen tekemisestä. Markkinaoikeus voi joko kieltää yrityskaupan KKV:n esityksen mukaisesti, hyväksyä kaupan sellaisenaan tai asettaa sen toteuttamiselle ehtoja. Muutosta markkinaoikeuden päätökseen voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Lue myös:

    Uusimmat