Valiolle esitetään liki miljoonan euron seraamusmaksua sitoumuksen rikkomisesta

Kilpailijoiden hintatietojen suojaus Valion sisällä ei toiminut.

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää Valiolle 900 000 euron seuraamusmaksun. Valio ei KKV:n mukaan ole noudattanut Heinon Tukun ostamisen yhteydessä antamaansa sitoumusta suojata kilpailevien valmistajien hintatiedot.

Valio osti foodservice-tukkukauppaa harjoittavan Heinon Tukun vuonna 2021, ja KKV hyväksyi kaupan silloin ehdollisena. Yrityskauppaa ei voitu hyväksyä sellaisenaan, sillä Valiolle olisi välittynyt Heinon Tukun kautta kilpailevien elintarvikevalmistajien hinnoitteluun liittyviä tietoja, mikä olisi vaikuttanut Valion kannustimiin omassa hinnoittelussaan.

Ongelman poistamiseksi Valio sitoutui suojaamaan kilpailijoidensa luottamukselliset tiedot niin, että ne eivät näy Valion tuotteiden hinnoittelusta vastaaville henkilöille. Suojaus toteutettiin tietojärjestelmärajauksilla ja ehtojen noudattamista valvomaan nimitettiin riippumaton asiantuntija.

Hintatietojen suojaus Valion sisällä ei kuitenkaan toiminut Valion tietojärjestelmän virheen takia, virasto kertoo. Valio ilmoitti virheestä KKV:lle viime vuoden lopulla. Palomuurin virheen takia foodservice-asiakkaiden myyntiä hoitavan Valio Aimon henkilöstöllä oli ollut pääsy Valion kilpailijoiden hintatietoihin useiden kuukausien ajan.

Valiolle määrättävästä seuraamusmaksusta päättää markkinaoikeus.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun KKV esittää seuraamusmaksua yrityskauppaehdon rikkomisesta. Yrityskauppavalvonnan tehokkuus ja uskottavuus edellyttävät, että yrityskaupan ehtoja noudatetaan ja virasto puuttuu tehokkaasti havaittuihin rikkomuksiin, sanoi KKV:n johtaja Sanna Syrjälä tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat