Mediat: Oulussa ja Jyväskylässä vakavat virheet ennakkoäänestyksissä – kymmenien ihmisten äänet jäivät antamatta

Useat kymmenet ihmiset eivät päässeet ennakkoäänestämään Oulussa vakavan virheen vuoksi, kertoo sanomalehti Kaleva. Yle puolestaan kertoo vastaavanlaisesta tapauksesta Jyväskylässä. 

Kalevan mukaan Oulun pääkirjastossa ja toisella ennakkoäänestyspaikalla oli vielä kello 20 aikaan äänestysjonoja. Eilen oli viimeinen ennakkoäänestyspäivä. 

Pääkirjastossa jono oli kuitenkin pantu poikki kello 20, ja ihmisiä oli pyydetty poistumaan, kertoo Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen Kalevalle. Ohjeistus sen sijaan on se, että jonossa vielä kello 20 olevat saavat äänestää, vaikka määräaika ylittyisi. 

Heinonen muistuttaa, että sama ohjeistus pätee varsinaisena äänestyspäivänä. Heinosen mukaan yhden vahvistamattoman arvion mukaan jopa 50 jonossa ollutta ihmistä ei olisi päässyt äänestämään. 

Vaalilakia rikottiin myös Jyväskylässä

Yle kertoo puolestaan, että Jyväskylässä yhdellä ennakkoäänestyspaikalla vaalitoimitsija kävi 20 minuuttia ennen äänestyspaikan sulkeutumista ilmoittamassa jonottajille, etteivät he ehdi enää äänestää.

Ylen haastatteleman ennakkoäänestämään tulleen miehen kertoman mukaan paikalta lähti paljon väkeä pois. Hänen mukaansa vielä ennen kello 20 vaalitoimitsijat tulivat uudestaan sanomaan, että jonoon on turha jäädä. 

Jyväskylän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Antti-Juhani Kaijanaho myöntää Ylelle, että äänestyspaikalla on toimittu väärin.

Lue myös:

    Uusimmat