Mainos

Nakkilalainen ei päässyt äänestämään, kun tietokone väitti äänen jo annetun – sama ongelma useissa kunnissa

Kuntavaaliaamuna äänestyksissä oli ongelmia 10–15 kunnassa, kun sähköinen vaaliluettelo väitti eräiden kuntalaisten äänet jo annetuiksi.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen vahvistaa, että ongelmat johtuivat kenraaliharjoituksista vaaliluetteloon jääneistä tiedoista, joita ei ollut poistettu.

MTV Uutiset seuraa vaali-iltaa reaaliaikaisesti

Kello 19.55 alkavassa nettilivessä analysoidaan ennakkoäänten tuloksia ja vieraillaan puolueiden vaalivalvojaisissa. Lähetystä voi seurata osoitteessa MTV.fi sekä katsomo.fi-palvelussa.

MTV3-kanavalla tuloslähetys alkaa kello 21.05. Lähetyksessä haistellaan tunnelmia kuntatalolla, jonne puoluejohtajat siirtyvät omista vaalivalvojaisistaan ennakkoäänten selvittyä. Tätäkin lähetystä voi seurata myös netin puolelta tai katsomosta.

Ja tietenkin vaalit ovat isossa roolissa myös MTV3 kanavalla kello 22.00 alkavissa Kymmenen uutisissa.

MTV.fi seuraa netissä tuloslaskennan lisäksi myös paitsi eri kuntien myös kiinnostavimpien ehdokkaiden tilannetta. Olemme paikalla myös puolueiden vaalivalvojaisissa.

– Sinne jäänyt harjoituksen jäljiltä merkintöjä, jotka olisi pitänyt poistaa ilman äänestystä. Sitä ei jostain syystä ollut tehty, hän kertoo MTV Uutisille.

– Vakava virhe, onneksi ei kovin laaja, hän toteaa.

Sähköinen vaaliluettelo on käytössä Aaltosen mukaan jossain laajuudessa 120 kunnassa. Näistä 10–15 kunnassa ongelmia ilmeni.

Virheen vuoksi tietokone näytti, että äänioikeutettu olisi jo käynyt äänestämässä, vaikka se ei pitänyt paikkansa.

Aaltosen mukaan ongelma huomattiin jo aamulla. Se korjattiin ottamalla käyttöön paperinen vaaliluettelo.

Ongelmista kertoi Yle. Sen mukaan ainakin Nakkilassa Satakunnassa äänestäjiä poistui äänestyspaikalta sillä välin, kun virkailijat selvittelivät asiaa. Nyt ihmisiä on houkuteltu palaamaan uurnille.

Aaltosen tietojen mukaan tiedossa on Nakkilasta yksi henkilö, joka ei virheen vuoksi ollut päässyt äänestämään. Muista tapauksista hän ei ole kuullut. Aaltosen mukaan henkilöllä on mahdollisuus tehdä asian tiimoilta halutessaan valitus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.