Hukutko Yhdysvaltojen vaaliuutisointiin? MTV kertoo 5 asiaa, jotka ovat oikeasti tärkeitä suuren vaaliyön kannalta

7:18
Katso, millainen on Donald Trumpin loppukiri huipputärkeässä Pennsylvaniassa!

Raha, mielipidemittaukset ja media. Muun muassa näitä mittareita seuraamalla pääsee pitkälle, kun yrittää hahmottaa missä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa mennään.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulikuumat kampanjakoneet käyvät täyttä häkää kohti maaliviivaa. Presidentti Donald Trump on jäänyt haastajan Joe Bidenin jalkoihin mielipidemittauksissa.

Tosin Trump oli perässä vastustajaansa Hillary Clintonia gallupeissa myös neljä vuotta sitten. Vallanvaihto ei siis ole kirkossa kuulutettu, täysin varma asia.

Mediat uutisoivat pieniä ja suuria juttuja jatkuvalla syötöllä uutiskansan ahmittavaksi. MTV Uutiset kokosi viisi oleellista asiaa, joita tarkkailemalla tiedät, missä vaalien loppusuoralla todella mennään.

1. Missä ehdokkaat kiertävät?

Valitsijoita saa 50 osavaltiosta ja Washington D.C.:stä, mutta viimeisinä päivinä presidenttiehdokkaille on olemassa vain kolme osavaltiota: Wisconsin, Michigan ja Pennsylvania.

Donald Trump pitää näissä osavaltioissa kahdeksan kampanjatilaisuutta ennen vaalipäivää. Joe Biden kiertää lauantaina Michiganissa ja maanantaina Pennsylvaniassa.

Wisconsin, Michigan ja Pennsylvania kuuluvat Keskilännen osavaltioiden ryppääseen, jotka muistuttavat toisiaan demografisesti. Jos voittaa yhden niistä, voi voittaa helposti useammankin.

Neljä vuotta sitten Keskilänsi oli Donald Trumpin voiton avain. Siksi taisto keskittyy sinne nytkin.

2. Missä rahaa käytetään?

Vaalirahoituksen puolella elettiin mielenkiintoinen kesä. Joe Biden meni lahjoituksissa huikeasti Donald Trumpin ohi, vaikka istuvalla presidentillä on yleensä etulyöntiasema.

Bidenilla onkin millä mällätä. Hänen kampanjansa on heittänyt mainosrahaa Keskilänteen, mutta myös Ohion ja Texasin kaltaisiin republikaanilinnakkeisiin, jotka vielä vuosi sitten näyttivät demokraateille voittamattomilta osavaltioilta.

Samaan aikaan Donald Trumpin kampanja on joutunut optimoimaan rahankäyttöään. Floridan, Iowan ja Nevadan markkinoilla mainoksia vähennettiin, ja paukkuja siirrettiin Keskilänteen.

Rahankäyttöä seuraamalla näyttää, että Joe Bidenin kampanja on hyökkäysmoodissa. Trump pelaa varman päälle.

3. Kuinka Floridassa ja Pennsylvaniassa menee?

Vaalien lopputuloksen kannalta Florida ja Pennsylvania ovat tärkeimmät osavaltiot.

Donald Trump tarvitsee molemmat osavaltiot saadakseen jatkon Valkoisessa talossa. Joe Biden pärjää ilman Floridaa, mutta voitto ilman Pennsylvaniaa näyttää epätodennäköiseltä.

6:33
Katso toimittajamme raportista, millainen sotku ääntenlaskennasta voi tulla Pennsylvaniassa.

Mielipidemittausten keskiarvon perusteella Joe Biden on niskan päällä molemmissa osavaltioissa. Mutta Pennsylvaniassa on tehty mittausvirheitä ennenkin, ja kukaan ei kykene ennustamaan, mitä Floridan monimuotoinen äänestäjäkunta tekee.

TIlanne 30.10.

Fivethirtyeight

RealClear Politics

Florida

Biden + 2,3 %

Biden + 1,2 %

Pennsylvania

Biden + 5,2 %

Biden + 3,6 %

Mielipidemittauksia julkaistaan todennäköisesti vaalien kalkkiviivoille asti. Ne voivat kertoa, kumman puolelle vaaka asettuu.

4. Pahenevatko koronaluvut vaalikentillä?

Yhdysvalloissa eletään tällä hetkellä koronapandemian kolmatta aaltoa. Tartuntoja on enemmän kuin koskaan, ja sairaalapaikat täyttyvät.

Tilanne näyttää pahalta muun muassa vaaleissa tärkeissä osavaltioissa Michiganissa, Wisconsinissa ja Pohjois-Carolinassa. Paheneva koronakierre voi vaikuttaa etenkin Donald Trumpin äänisaaliiseen.

Trump on jo viikon ajan lupaillut, että koronakäyrät pyöristyvät alamäkeen aivan kohta. Pettyneet äänestäjät voivat jäädä kotiin tai kirjoittaa lippuihinsa Joe Bidenin nimen. Moni voi myös koronan pelossa jättää vaaliuurnat väliin tiistaina.

5. Mitä The New York Timesin etusivulla lukee?

UUDET SÄHKÖPOSTIT RAVISUTTAVAT CLINTONIN KAMPANJAA VIIMEISINÄ VAALIPÄIVINÄ, luki The New York Timesinetusivulla 29. lokakuuta 2016.

Päivä oli lauantai, ja vaaleihin enää kolme yötä.

On esitetty arvioita, että mikäli liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey ei olisi aloittanut sähköposteista ylimääräistä tutkintaa, Hillary Clintonista olisi tullut presidentti.

2:10
Näin Hillary Clintonin sähköpostitutkinnasta uutisoitiin neljä vuotta sitten.

Neljä vuotta sitten Hillary Clintonin sähköpostit ja niihin liittyvät epäselvyydet olivat iso uutinen jokaisessa mediassa. Tänä vuonna Joe Bidenista ei ole saatu revittyä samanlaisia otsikoita, jotka saisivat ehdokkaan näyttämään Clintonin tapaan epäilyttävältä.

Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin ”läppäri helvetistä” on ollut iso uutinen Yhdysvaltojen konservatiivimediassa. Uutisointi ei ole kuitenkaan saanut vastakaikua perinteisten, uskottavien uutistalojen jutuissa.

Mielipide voi kuitenkin muuttua, jos The New York Timesin tapainen arvostettu ja vakiintunut uutistalo löytää uskottavan uutisen, joka heikentää luottoa Joe Bideniin. Ja nostaa sen etusivulle Clintonin sähköpostien tapaan.

MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltojen presidentinvaaleja koko yön verkossa ja MTV3-kanavan Suuressa vaaliyössä. Lue lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja